Peter Stano pozvao na održivi povratak Srba u institucije na Kosovu 1foto: Prinstcreen/YouTube/ European Commission

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je dužnost Kosova i Srbije da daju prioritet povratku Srba u kosovske institucije, preneo je danas Kossev pisanje Gazete ekspres.

Stano je rekao da je osnovi deo implementacije Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa i održivi povratak Srba u institucije Kosova, uključujući i lokalnu vlast.

On je rekao da se EU angažovala sa obe strane na ublažavanju tenzija i na tome da Srbi ispune svoje obaveze u dijalogu i vrate se u institucije, a da Kosovo omogući da dođe do toga.

„Imperativ je da se vratimo u situaciju da Srbi sa Kosova aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, u policiji i pravosuđu na severu Kosova. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u ovome“, rekao je Stano.

Stano je za RTV21 rekao da je na Kosovu i Srbiji da daju prioritet povratku Srba u kosovske institucije, nagoveštavajući da EU neće moći da prinudi bilo koga na učešće u demokratskim procesima, kako su ih nazivali.

„Međutim, EU ne može da se obaveže da učini da ovi demokratski procesi budu uspešni. Dužnost Kosova i Srbije je da daju prioritet povratku Srba sa Kosova u lokalnu vlast, policiju i pravosuđe i da se dogovore o putu napred koji je sveobuhvatan, pravičan, demokratski i miran“, rekao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari