Sutra izveštaj o peticijama za smenu gradonačelnika na severu Kosova 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Sever Portal KoSSev

Kosovska Centralna izborna komisija sutra će predstaviti izveštaj o proveri potpisa za peticije za smenu gradonačelnika na severu Kosova.

U Centralnoj izbornoj komisiji je za Reporteri potvrđeno da će na sutrašnjoj sednici biti razmotren izveštaj o verifikaciji potpisa za peticije koje su primili predsedavajući skupština opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

Nakon što su peticije sa potpisima birača prosleđene Centralnoj izbornoj komisiji na razmatranje i proveru, sledeći korak je organizacija glasanja za razrešenje gradonačelnika, koje se mora održati u roku od 45 dana.

Rezultati glasanja se zatim šalju predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova.

U opštinama na severu Kosova 19. januara su pokrenute peticije za smene četvorice gradonačelnika.

Stvaranje uslova za održavanje izbora u četiri severne opštine bila je jedna od tačaka dogovora Kosova i Evropske unije za rešenje situacije na severu, posle izbora na kojima su postavljeni gradonačelnici koji nisu imali podršku srpske zajednice, koja je većinska u tom delu Kosova, navodi Reporteri, prenosi Kosovo onlajn.

evo embed:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari