Petković: Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine u napadu na prava kompanije MTS na KiM 1Petar Petković, arhiva Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine u napadu na prava kompanije MTS na Kosovu i Metohiji, jer tu nije reč samo o povredi neprikosnovenih prava jedne kompanije na neometano poslovanje, već pre svega o napadu na prava srpskog naroda.

Kompaniji MTS su na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje besmislene odluke Kosovske agencije za registraciju poslovnih korisnika, ali Priština zbog svojih jednostranoh akata može pretrpeti i ozbiljne posledice u oblasti telekomunikacija, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

I ovoga puta, kao i u svim prethodnim provokacijama i eskalacijama, Kurti je povukao prvi potez i stoga će i odgovornost za sve posledice koje bi iz takvih demonstracija sile mogle da proisteknu biti isključivo na njemu, ukazao je Petković.

On je istakao da smo o najnovijem aktu samovolje Kurtija i njegovih poslušnika, kao i o našim pozicijama tim povodom, diplomatskim putem obavestili sve relevantne inostrane sagovornike, uključujući EU posrednika u dijalogu i zemlje Kvinte, zahtevajući hitnu reakciju.

Prema rečima Petkovića, u vreme kada je MTS regulisao svoje poslovanje na Kosovu i Metohiji u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu i svim u Prištini važećim propisima, proceduralno je sve bilo u redu, ali kod Kurtija očigledno ništa nije u redu.

On je podsetio da je pitanje funkcionisanja telekomunikacija u srpskim sredinama na KiM regulisano nizom dokumenata koji su usaglašeni u dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

Beograd i Priština su 8. septembra 2013. godine postigli aranžman u oblasti telekomunikacija, koji je u kasnijoj fazi pregovora razrađen kroz odredbe Akcionog plana koji je parafiran 25. avgusta 2015. godine, Zaključke EU posrednika od 13. novembra 2016. godine i saopštenje koje je EU posrednik izdao kao podršku usvajanju Zaključaka u cilju preciziranja dogovorenih odredbi, da bi zatim 18. novembra 2016. godine u Briselu bila usvojena i dopuna zaključaka, naveo je Petković.

Iza tih aranžmana stoje stotine sati pregovaranja i sve to hiroviti Kurti ruši u napadu samovolje, kako bi još jednom demonstrirao da njega ništa od onoga što je dogovoreno u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine ne obavezuje, upozorio je Petković.

On je ocenio da je Priština, koristeći besmislen administrativni argument da bi MTS-u onemogućila rad, zapravo želela da onemogući mobilne veze srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa ostatkom Srbije i da ukidanjem TV signala i interneta potpuno informativno izoluje sadašnje korisnike MTS usluga.

Kurti na ovaj način na najprimitivniji način omalovažava i napore koje su u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložili Evropska unija i njeni posrednici, naveo je Petković i upozorio da je njegova rešenost da nastavi putem kršenja briselskih dogovora još jedan poziv na uzbunu.

Ako mu se to dozvoli, možemo se u svakom smislu vratiti na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine, a odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu, istakao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari