Petković: Kosovska Agencija za imovinu traži da se oko 150 porodica iseli iz stanova otkupljenih od društvenih preduzeća 1Foto: Print screen Kosovo online

Na brojne adrese srpskih porodica na severu KiM, kosovska Agencija za verifikaciju i upoređivanje imovine poslala je zahteve da se do kraja juna isele iz svojih stanova, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Tvrdi da je reč o stanovima koji su ljudi otkupljivali pre 20-30 godina od Trepče i drugih društvenih preduzeća. Rečeno im je, kaže Petković, da će ukoliko to ne urade sami, biti prinudno iseljeni, prenosi KoSSev.

„Naime, početkom ovog meseca ta tzv. Agencija je poslala obaveštenja na brojne adrese Srbima na severu Kosova i Metohije koji su vlasnici stanova, odnosno koji su otkupljivali stanove od Trepče i drugih društvenih preduzeća pre 25-30 godina sa zahtevom da se isele do kraja juna. A ako se ne isele, da će biti prinudno isterani iz svojih stanova“, kaže.

Reč je o preko 100 porodica, tvrdi, koje su takvo obaveštenje dobile.

„Oko 150 porodica je u pitanju“, kazao je direktor Kancelarije za KiM.

I ova nova odluka, smatra, samo je nastavak politike proterivanja srpskog naroda sa Kosova:

„Kurti ne miruje i nastavlja svoju politiku etničkog čišćenja i proterivanja srpskog naroda sa prostora KiM i u tom cilju je i odluka kosovske Agencije za verifikaciju i upoređivanje imovine koja podrazumeva između ostalog i to da se iseljavaju Srbi iz svojih stanova“.

Kaže, već se obratio Kvinti i mnogim međunarodnim predstavnicima sa pitanjima – A gde će ti Srbi i da li neko reagovati na novo proterivanje od strane Aljbina Kurtija i Prištine?

Uputila je srpska vlast pisma na, kako je kazao, brojne adrese i diplomatskim kanalima:

„Čini sve da se jedna takva sramna i bezumna odluka zaustavi“.

Tvrdi da je i rad same Agencije sporan, jer je ona osnovana – suprotno sporazumima iz Brisela.

„U toj bi Agenciji trebalo da sede i predstavnici iz Beograda i Evropske unije. Dakle, oni i dalje jednostrano sprovode neke svoje odluke, koje idu u pravcu proterivanja Srba sa severa KiM, ali i naseljavanja Albanaca na sever, što sa ovim lažnim gradonačelnicima u četiri opštine, je pokazatelj u kom pravcu ide politika Aljbina Kurtija“, kaže Petković.

Spočitao je Prištini to što, kako je kazao, dok sa jedne sprovodi odluke te ionako, ponovio je, sporne Agencije, sa druge potpuno ignoriše odluke koje su donete u korist Srba.

Tu je podsetio na, kako tvrdi, više od 29,000 zahteva koje su Srbi podnosili za svoju imovinu i Habitatu i istoj ovoj Agenciji.

„Podsetiću vas da je pred Habitatom, a to je imovinska agencija UNMIK-a, i pred ovog kosovskog Agencijom – preko 29,000 zahteva Srba samo da se vrate u svoju uzurpiranu imovinu, uzurpiranu od strane Albanaca južno od Ibra. Po tim se zahtevima ne postupa, ali se postupa po zahtevima Albanaca“, poručuje.

Ono što će Beograd uraditi, kaže, jeste da i dalje insistira na dijalogu, obavezama, uključujuči i ZSO, ali i pomogne svom narodu u pogledu ekonomske pomoći.

„Država Srbija će učiniti sve da pomogne svoj narod, svoje institucije. Da nastavi da isplaćuje sve – plate, penzije, socijalna davanja. Da otvorimo nova radna mesta, da učinimo sve što u tom smislu možemo“, ističe.

Ali, sa druge strane, u bezbednosnom smislu – odgovornost je pre svega, kako je istakao, na KFOR-u i međunarodnoj zajednici.

„Oni moraju da zaustave ovo ludilo Aljbina Kurtija“, smatra.

U Brisel je Beograd uvek voljan da ode, onda kada dobije poziv, kazao je dalje Petković.

Najavio je i dolazak specijalnog evropskog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka uskoro u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari