Petković: Kurti kao ideološko dete Envera Hodže, gadljiv na otvorenost i slobode 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kritikovao je danas kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog odbijanja da učestvuje na predstojećem sastanku inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu.

Petković je u pisanoj izjavi ocenio da Kurti ne veruje u inicijativu koju su pokrenule Srbija, Severna Makedonija i Albanija zato što je „ideološki gadljiv na otvorenost i na slobode, što svakodnevno potvrdjuje svojom izolacionističkom politikom“.

„Kurti ne želi da se roba slobodno kreće a ljudi zapošljavaju zato što se njegov politički i ekonomski program svodi na stvaranje crne rupe u trbuhu Evrope, izolovanog ostrva ograđenog zidovima od ostatka sveta“, naveo je Petković a prenela Kancelarija.

Ocenio je da će Kurti, „kao ideološko dete Envera Hodže“ takvom politikom „neminovno naneti štetu pre svega svima koji žive na Kosovu i Metohiji“.

Kurti je ranije odbio poziv premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog da učestvuje na sastanku regionalne inicijative Otvoreni Balkan, 7. i 8. juna u Ohridu.

Navodeći da je Kosovo posvećeno „Berlinskom procesu“, Kurti je ocenio da Kosovo i Severna Makedonija treba da saradjuju „kako bi sprečili Srbiju da promoviše ruske i kineske interese u zemljama regiona, dok istovremeno negira nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i blokira jednake mogućnosti za građane Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari