Petković nakon nove runde dijaloga u Briselu: Omogućiti rad 'Poštanske štedionice' 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Briselu, nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da je jedan od predloga Beograda za rešavanje pitanja dinara kao platežnog srestva na prostoru Kosova i Metohije – nastavak rada „Poštanske štedionice“ i mogućnost da Srbi podižu novac na prostoru Kosova i Metohije.

Petković je novinarima nakon sastanka sa prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom kazao da je problem što isplata Srbima sa Kosova i Metohije trenutno ne može da se vrši ni u „Poštanskoj štedionici“ ni u poštama južno od Ibra, jer nema dinara.

Prema njegovim rečima, „Poštanska štedionica“ je na Kosovu funkcionisala od 2018. godine i zajedno sa „Poštom“ je vršila isplatu dinara južno od Ibra, kao i da ceo platni sistem ide preko nje, jer 50.000 građana i institucija tu ima otvoren račun.

„Što bi sada se izmišljala neka topla voda i dodatno otežavao već težak položaj srpskog naroda, kad već postoji rešenje. Samo je stvar u tome da li neko hoće to rešenje, ili ne. Ili želi da ima za konačan cilj proterivanje srpskog naroda“, kazao je Petković.

Dodao je da očekuje da se dijalog nastavi u „konstruktivnom duhu“ početkom sledeće nedelje, kako bi se išlo u pravcu rešenja koji se odnose na pitanje dinara i kako Srbi ne bi morali da prelaze administrativnu liniju da bi podigli novac, već da to mogu da učine na prostoru Kosova i Metohije.

Petković je naveo da je delegacija Beograda, uz insistiranje na pronalasku rešenja za dinar, insistirala i na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Za nas je formiranje ZSO ključno, jer time se u potpunosti rešava pitanje finansiranja svih naših institucija, ali i srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji od strane Beograda“, kazao je on.

Prištinski pregovarač Bisljimi je, prema njegovim rečima, sve vreme insistirao na „nekakvoj formalizaciji Ohridskog dogovora“, dok je srpska strana govorila o neophodnosti da dođe do formiranja ZSO.

Naveo je da je srpska delegacija prvo imala razgovore sa predstavnicima EU i izaslanikom Lajčakom, nakon čega je održan trojni sastanak sa prištinskom stranom.

„To je pozitivna stvar, s obzirom da mi od samog početka i svih ovih meseci insistiramo da direktno razgovaramo… Ovog puta je došlo do sastanka gospodina Bisljimija i mene“, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari