Petković: Priština stvara tenzije, ne namerava da doprinese normalizaciji odnosa u regionu 1foto FoNet/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da i svakodnevne političke poruke i potezi predstavnika privremene kosovske samouprave potvrđuju da prištinska strana ne namerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu, već da pribegava stvaranju tenzije.

„Da smo na pragu nove krizne situacije pokazuju i donete protivpravne i jednostrane odluke u Prištini o preregistraciji vozila sa KM na RKS tablice i ukidanju srpskih ličnih dokumenata“, istakao je Petković u razgovoru sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo, navodi se u saopštenju Kancelarije.

On je naglasio da uprkos krizama koje Priština svakodnevno generiše, Beograd ostaje opredeljen za dijalog, smatrajući da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

Petković je naglasio da za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština uporno beži od sprovođenja postignutih dogovora, među kojima posebno mesto zauzima Zajednica srpskih opština.

Postignut sporazum u oblasti energetike, otvorio je mogućnost i dao je nadu da će se postići pomak i u drugim oblastima, pre svega u rešavanju pitanja nestalih, međutim i tu je prištinska strana pokazala da nije spremna za saradnju, napomenuo je direktor Petković.

Direktor Kancelarije za KiM izrazio je zahvalnost Kini na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i na kontinuiranoj, iskrenoj i prijateljskoj pomoći Srbiji na međunarodnom planu, naročito u insistiranju na poštovanju Rezolucije 1244 Savetu bezbednosti UN, u njenom punom obliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari