Petković: ZSO prva tema Srbije 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavom da bi „uzajamno priznanje“ trebalo da bude jedina tačka dijaloga Beograda i Prištine, još jednom pokazao da je protiv dijaloga i da njegov potpis pred licem EU, kojim se obavezao na formiranje Zajednice srpskih opština, ništa ne vredi.

Ovo je danas izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Dijalog ne može na način kako Tači zamišlja, da ima unapred definisan ishod, i toga su, smatra Petković svesni i u Vašingtonu i u Briselu.

Prema njegovim rečima, premijer Kosova i Avdulah Hoti i Hašim Tači ne mogu “manevrima i eskivažama“ sa sebe skinuti sedam i po godina nerealizovanu obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

To je tema koju neće uspeti da skrajnu i uklone sa stola nikakvom političkom i diplomatskom gimnastikom, napomenuo je Petković i poručio da će Zajednica srpskih opština i prištinsko nepoštovanje Briselskog sporazuma biti prva tema Srbije prilikom svakog odlaska u Brisel.

Neka niko ne gaji nerealna očekivanja o napretku dijaloga dok god ta obaveza ne bude ispunjena. Sve ili ništa strategija Prištine za rezultat će imati jedno veliko ništa, a jedino što će Tači i Hoti dobiti jeste prezrenje u svetskim centrima moći zbog traćenja vremena ljudi koji imaju preča posla nego da učestvuju u njihovom teatru apsurda, kaže se na kraju izjave direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Parlamentarna grupa Pokreta Samoopredeljenje predložiće Skupštini Kosova usvajanje rezolucije koja zabranjuje bilo kom javnom i državnom zvaničniku da ponovo pregovara o Zajednici srpskih opština, prenosi Koha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari