Zašto je pismo opozicije Borelju prošle nedelje bilo glavni politički problem vlasti? 1foto A.H./ATAImages

Pismo proevrpske opozicije evropskom komesaru za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju u kojem traži da se sankcije EU zbog upletenosti u pucnjavu u Banjskoj uvedu predsedniku Srbije a ne građanima, izazvalo je buru u vrhu vlasti i čitave nedelje joj je glavni politički problem.

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da se to nigde nije desilo.

– Neko je pisao Borelju iz ove zemlje, ne da uvodi sankcije Kurtiju, i onima koji maltretiraju naše ljude na KiM, nego da uvedu sankcije lideru njihove zemlje. To se nikada nikome nije dogodilo, jer drugačije ne mogu da pobede. Ako možemo da srušimo, neka strada i naša zemlja, samo da bi se mi dočepali vlasti, apsolutno neverovatno. Neodgovorno, nemam reči. To je nešto što ljudi u Srbiji sve jasnije prepoznaju i vide i da razumeju ko to radi – rekao je Vučić.

Ipak, on je kazao da građani treba da budu mirni i da sankcija neće biti, osim možda za njega.

Premijerka Ana Brnabić je naravno ponovila Vučićeve reči.

Ona je rekla da je opoziciji vlast i dolazak na vlast toliko važna da će zloupotrebiti bilo štai da sada pišu EU da uvede sankcije Srbiji. Ona je ocenila da su to neverovatne stvari.

– Oni će reći nismo tražili da se Srbiji uvedu sankcije nego srpskom rukovodstvu, što znači da se Srbiji uvedu sankcije zato što je to rukovodstvo izabrao narod. I kada uvedete njima sankcije, uveli ste i Republici Srbiji i onemogućili ste Srbiju da radi neke stvari i sve to što sa sobom nosi – rekla je ona.

Kako je dodala i zaključila, nema razlike u tome šta priča opozicije, a šta Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, te da nikada ni u jednoj zemlji nećemo videti tako nešto.

Ko će da plati cenu Vučićeve odgovornosti za Banjsku

Neke od potpisnike pisma pitali smo šta misle o nervoznoj reakciji vlasti.

Lider Srbija centra Zdravko Ponoš za Danas kaže da je pitanje ko će da plati cenu Vučićeve odgovornosti za Banjsku.

– On ili građani Srbije. To jeste i to treba da bude tema. Naše pismo upućeno EU zvaničnicima apeluje da se ne kažnjavaju građani Srbije sankcijama zbog Vučićeve odgovornosti. Građani Srbije su već dovoljno kažnjeni činjenicom da imaju ovakvu vlast s kojom je do sada ta Evropa imala topao odnos – objašnjava on.

On navodi da je razumljivo da je ovakvo pismo problem Vučiću.

– Nije loše da se vidi kome iz opozicije je problem to pismo, bez obzira na nemušta objašnjenja. Zanimljivi su i oni iz opozicije koji su protiv, a ne znaju da objasne zašto – ukazuje Ponoš.

Upitan očekuje li i kada odgovor kaže da nije posebno važno da li će stići neko pismo kao odgovor.

– Važno je kakva dela će uslediti. Nadam se da je prošlo vreme da se iz Brisela dolazi na ćevape u Jajince – navodi Ponoš.

Apsolutna vlast podrazumeva i apsolutnu odgovornost

Dok potpredsednica DS Dragaan Rakić navodi da je pismo postalo glavna politička tema i problem iz više razloga.

Dragana Rakić
foto FoNet Ana Paunković

– Pre svega, ono što je sadržina pisma i jeste najznačajnija politička tema u Srbiji. U pismu se nedvosmisleno imenuje adresira odgovornost na predsednika države. To je ono što je probelmatično za režim i samog Vučića. Gotovo uvek su vešto uspevali da disperzuju odgovornost na razne Gašiće, Vuline i slične poslušnike režima koji su daleko manje bitni zbog činjenice da ne donose nikakve odluke. Sve odluke u našoj državi, na žalost njenih građana donosi sam Vučić. Apsolutna vlast podrazumeva i apsolutnu odgovornost. Ta činjenica, jasno izrečena i stvara problem režimu koji počiva na lažima i obmanama kojima se čuva rejting stalnog kandidata za sve postojeće javne funkcije, Vučića – objašnjava ona za Danas.

Kako dodaje, zbog pokušaja da se sakrije istina, da se spreče javni pozivi na odgovornost Vučić je organizovao hitnu konferenciju za novinare, kao i emisiju sa nameštenim pitanjima i prilozima.

– Vrlo je očigledno da im je sve teže da sakriju istinu i to saznanje, između ostalog je samo po sebi razlog za umereni optimizam da su promene moguće – zaključuje Rakić.

Kako je arsenal oružja završio na severu Kosova

A Robert Kozma, poslanik Zeleno-levog fronta, za Danas kaže da predsednik sada otvoreno laže građane, kada kaže da je opozicija tražila uvođenje sankcija.

– Opozicija je zatražila upravo suprotno, da se ne kažnjavaju građani Srbije i da se ne uvode sankcije Srbiji zbog neodgovornog ponašanja predsednika republike i vrha vladajućeg režima – navodi on.

Zašto je pismo opozicije Borelju prošle nedelje bilo glavni politički problem vlasti? 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Kako dodaje, umesto što sada napada opoziciju, predsednik bi morao da se pozabavi time kako je ogroman arsenal oružja završio na severu Kosova, a jedan deo tog arsenala je u protekle dve-tri godine proizveden u našim fabrikama, i kako je bio transportovan do tamo, ko je i kada nabavljao to oružje i za koju namenu.

– Takođe, morao bi da odgovori i na to zašto je svoju politiku oko KiM zasnovao na ljudima iz kriminalnog miljea. Gotovo nemoguće zvuči da vrh ove države nije znao ili nije imao uvid u to da se priprema eskalacija nasilja, a kontrolišu sve resurse ove zemlje, prate i prisluškuju svakoga ko se drzne da misli drugačije od vladajućeg režima – ukazuje Kozma.

Upitan očekuje ili odgovor, odgovara da od međunarodne zajednice očekuje minimum korektnog ophođenja prema građanima Srbije, a to je da shvate da održavanje i tolerisanje nedemokratskih režima, jer se njima možda laše upravlja i ostvaruju ekonomski interesi tzv. velikih zemalja, ne može voditi ka ni kratkoročnoj ni dugoročnoj stabilnosti u regionu.

Bestidan spin vlasti

Pavle Grbović, lider PSG, smatra da je reč o bestidnom spinu vlasti koja pokušava da skrene temu sa činjenice da zbog njihove kriminalizacije društva celoj Srbiji prete sankcije.

– Čak i da do njih ne dođe velika šteta Srbiji je već naneta jer smo označeni kao nestabilna i nesigurna država. I za to nije kriva opozicija, naprotiv, krivicu snosi samo i isključivo vlast – zaključuje Grbović za Danas.

Podsetimo, pismo su potpisali predsednik DS Zoran Lutovac, predsednik NPS Miroslav Aleksić, lider PSG Pavle Grbović, lider Srbija centar Zdravko Ponoš, lider SSP Dragan Đilas, kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović i poslanik Zeleno levog fronta Radomir Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari