Mijačić i Tahiri kritikuju pismo koje su Osmani, Kurti i Konfjuca uputili Dori Bakojani, oglasila se poslanica iz Crne Gore 1Savet Evrop, arhiva Foto: EPA-EFE/ OLIVER HOSLET

Koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić osvrnuo se na pismo koje su kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjufca poslali izvestiocu za Kosovo u SE Dori Bakojani i u kome navode da će poštovati obaveze.

Mijačić je podsetio da su pre 16 godina neki albanski lideri takođe obećavali da će primenjivati Ahtisarijev plan i Ustav nakon priznanja Kosova.

Mijačić je putem društvene mreže „X“ podsetio da su pre tri dana najviši predstavnici vlasti Kosova na čelu sa Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem i Gljaukom Konjufcom pismom obavestili Bakojani da će „verno poštovati listu obaveza“, kao što su: nezavisnost sudstva, zakonodavstvo u skladu sa Ahtisarijevim planom, smirivanje tenzija na severu, preduzimanje hitnih mera za reintegraciju kosovskih Srba u policijske snage, uzdržavanje od upotrebe specijalnih policijskih snaga za redovne policijske aktivnosti, zaštita manjina, primena ZSO i Briselskog/Ohridskog sporazuma, izdvajanje resursa za upotrebu jezika (npr. za učenje jezika nevećinskih zajednica u školama), socio-ekonomska integracija nevećinskih zajednica, rad na pomirenju.

„Drugim rečima, kada postanu član Saveta Evrope, primeniće sve što je već zapisano u Ustavu ili u već prihvaćenim sporazumima“, ocenio je Mijačić.

Istakao je da je poslanica Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja već rekla da je pismo „formalnost“, ukazujući da obećanje neće biti ispunjeno.

„Nekih 16 godina ranije neki drugi istaknuti albanski lideri takođe su dali obećanje da će primeniti Ahtisarijev plan i Ustav kada bude priznata nezavisnost Kosova. Povremeno ih (SAD) pozivate na odgovornost za to obećanje… mogu li dvaput da vas prevare?“, upitao je Mijačić.

Tahiri: Tri potpisa za ZSO

Bivša glavna pregovaračica Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri poručila je da su tri glavna zvaničnika Kosova, predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca dali potpise u korist ZSO u pismu upućenom Savetu Evrope.

„Tri potpisa za Asocijaciju od strane tri predvodnika naše države u pismu upućenom Savetu Evrope, bez potpisa i bez pisma za Ameriku, garanta naše države, čak i do prekida odnosa naše vlasti sa Amerikom. Ovaj trio predvodi Gljauk Konjufca u svojoj epskoj i teškoj izjavi za one koji prihvataju Asocijaciju“, napisala je Tahiri na Fejsbuku.

Šefica crnogorske delegacije u PS SE: Moj glas neće ići Kosovu

Šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Maja Vukićević neće glasati za prijem Kosova u SE, zaključak je sa sednice Glavnog odbora Demokratske narodne partije Milana Kneževića, koji će ona u Briselu dosledno slediti, prenose Novosti.

Prethodno je poslanica DNP Maja Vukićević poručila da bi glasanje Crne Gore za članstvo Kosova u SE bio „direktan nož u leđa bratskoj i prijateljskoj Srbiji“.

„Mila Đukanovića smo možda smenili, ali su loše prakse njegove politike ostale. Znam da ima onih koji smatraju da ‘to tako treba’, ali taj podanički mentalitet treba poraziti uvek i na svakom mestu. Parlamentarna skupština Saveta Evrope se neće na ovom zasedanju izjašnjavati o ulasku Kosova, ali kad god to pitanje bude bilo na dnevnom redu, ukoliko budem u sastavu crnogorske delegacije, lično ću glasati protiv te odluke“, rekla je Vukićević.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević je tokom boravka skupštinske delegacije iz Crne Gore u Talinu, kazao da crnogorske vlasti šalju opasnu poruku „skretanja države sa evroatlantskog kursa“.

„Nakon rušenja dobrosusedskih odnosa sa BiH, prilikom posete ruskog agenta Dodika predsedniku Skupštine Andriji Mandiću, sada se iz ekstremnog dela vlasti otvoreno najavljuju promene državne politike prema Kosovu, kroz najavljeno glasanje predstavnika vlasti protiv ulaska Kosova u Savet Evrope“, saopštio je Rakočević sagovornicima iz Albanije, Holadnije, Litvanije i članovima drugih delegacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari