Plenković po dolasku u Srbiju razgovarao sa sremskim biskupom 1Printskrin Tviter A. Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je danas u Srbiju i posetu hrvatskoj manjini započeo susretom sa sremskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom u Sremskoj Mitrovici.

Posle obilaska katedrale svetog Dimitrija, Plenković i Svalina su održali sastanak iza zatvorenih vrata, na kojem su bili i biskupi, sveštenici i predstavnici katoličkih i hrvatskih institucija i organizacija u Sremu, navodi agencija Hina.

Sremska Mitrovica je versko i institucionalno središte Hrvata katolika u Sremu, odakle je 1990-ih, prema navodima Hine, pod pritiskom i pretnjama otišlo između 30.000 i 40.000 građana hrvatske etničke pripadnosti.

Plenković, koji je u prvoj poseti Srbiji otkako je 2016. postao premijer, iz Sremske Mitrovice odlazi u Suboticu, gde će se sastati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, sa kojom će potom otvoriti Hrvatski dom – Maticu, čiju izgradnju je u potpunosti finansirala vlada Hrvatske.

To novo zdanje nedaleko od centra Subotice biće sedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, i trebalo bi da bude centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Plenković je došao u Suboticu sa drugim hrvatskim zvaničnicima, na poziv predsednice Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasne Vojnić i predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.

Uz Plenkovića, u hrvatskoj delegaciji su i potpredsednica vlade Anja Šimpraga, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Korižinek, ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuhs, državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsednica Odbora Hrvatskog sabora za Hrvate izvan Hrvatske Zdravka Bušić.

Članovi hrvatske delegacije večeras će u Subotici biti na Svečanoj akademiji povodom godišnjice rođenja biskupa Ivana Antunovića, praznika hrvatske zajednice u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari