Po čemu se ovogodišnja čestitka Bajdena Vučiću razlikuje od prošlogodišnje? 1Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Kao i proteklih godina predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je povodom Dana državnosti čestitke mnogih svetskih državnika, među njima tradicionalno i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena.

Međutim, ovogodišnja Bajdenova čestitka se razlikuje od onih prethodnih i to u delu koji se odnosi na Kosovo.

Ove godine, Bajden koristi, čini se, umereniji pristup, pa se zaustavio na normalizaciji odnosa sa Kosovom, dok je prethodnih godina ta formulacija bila takva da dijalog osim normalizacije treba da rezultira uzajamnim priznanjem.

U čestitiki koju je Vučić primio pre nekoliko dana se između ostalog navodi: „U godini koja je pred nama, Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju put Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji i dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom pod okriljem EU. Pozdravljamo Vašu podršku predlogu Evropske unije o normalizaciji, koji će doprineti stvaranju mirnije i prosperitetnije budućnosti regiona“.

Prošle godine Bajden je pisao:“„Stremljenja Srbije ka EU zavise, takođe, od napretka ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, za koju, kao što znate, smatram da mora da bude zasnovana na uzajamnom priznanju“.

Godine 2021. predsednik SAD je takođe bio jasan:“Ostajemo uporni u pružanju podrške Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama i ohrabrujemo vas da nastavite da preduzimate teške korake kako bi postigli taj cilj – uključujući primenu neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom koji se fokusira na uzajamno priznanje“.

Samo o normalizaciji odnosa govori i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

„Srpski i kosovski lideri će „praviti teške kompromise“ u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine koja će doneti bezbednost i prosperitet svim građanima Zapadnog Balkana“, ocenio je Blinken čestitajući Srbiji Dan državnosti.

O normalizaciji odnosa Srbije i Kosova pisao je u svojim čestitakma na Dan državnosti i bivši predsednik Amerike Donald Tramp.

On je 2020. između ostalog napisao:“Normalizacija odnosa sa Kosovom treba da ostane prioritet na putu evropskih integracija Srbije“.

Ipak, godinu dana ranije Tramp je napisao:

„Ovе godinе sе, od proslavе stotе godišnjicе od kada sе srpska zastava vijorila nad Bеlom Kućom, okrеćеmo ka tomе da obеzbеdimo da narеdni vеk našеg partnеrstva budе na sličan način posvеćеn miru, prospеritеtu i slobodi. Sjеdinjеnе Državе ostaju nеpokolеbljivе u svojoj podršci Vašoj posvеćеnosti da produbitе rеgionalnu saradnju, a naročito Vašim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom. Dok jе na stranama da postignu dogovor koji obе mogu da podržе, smatramo da bi uzajamno priznanjе trеbalo da budе cеntralni еlеmеnt trajnе normalizacijе odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznanjеm u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljеvе еvrointеgracijе Srbijе i еkonomski rast“.

Kada je reč o predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, njegove čestitke prethodnih godina su uglavnom kratke i u njima se navodi bliskost i saradnaj dve zemlje, ali imaj i lični pečat kojim Vučiću želi dobro zdravlje i uspehe, a građanima Srbije blagostanje i prosperitet.

Ovogodišnja se ipak osvrće na rat u Ukrajini pa se između ostalog navodi:“Visoko cenimo izbalansirani spoljnopolitički kurs koji Beograd sprovodi u aktuelnim složenim međunarodnim okolnostima.Podržavamo Vaše napore usmerene na zaštitu teritorijalnog integriteta zemlje i rešavanje kosovskog pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari