Počela neformalna večera lidera sa Zapadnog Balkana u Briselu 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Lideri zapadnobalkanske šestorke sastali su se u Briselu na neformalnoj večeri sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom koja se organizuje dva puta godišnje.

Večeri prisustvuju predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i šefica kosovske diplomatije Donika Gervala.

EU predstavljaju Borel, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku, i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Borel je uoči večere izjavio da je većina partnera EU u regionu od prvog dana rata u Ukrajini u potpunosti usklađena sa odgovorom Unije na rusku agresiju i pozvao one koji se još nisu uskladili da to učine, što se odnosilo jedino na Srbiju.

On je rekao da Zapadni Balkan „ostaje strateški prioritet“ EU, ukazao na potrebu da EU i taj region „ostanu ujedinjeni“ i da „zajedno preduzmu potrebne korake radi osiguranja bezbedne, stabilne i prosperitetne Evrope“.

Vučić je uoči večere kazao da će Srbija odgovoriti „odgovorno i ozbiljno“ ako Kosovo sutra podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, kako je najavila Gervala.

Učesnici sastanka su se zajedno fotografisali uoči večere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari