Počela plenarna sednica Skupštine Srbije, sazvana na zahtev opozicije 1

Počela je posebna sednica Skupštine Srbije, zakazana na zahtev opozicije, sa četiri tačke dnevnog reda. Poslednja tačka je zahtev opozicije za smenu ministra policije Bratislava Gašića. Raspravljaće se i o formiranju Anketnog odbora koji bi trbalo da utvrdi okolnosti o činjenicama koje su dovele do nedavnih masovnih ubistava. Sednica je počela minutom ćutanja za žrtve masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu.

Bratislav Gašić biće verovatno jedini ministar u poslednjih 20 godina o čijem je nepoverenju Skupština Srbije glasala dva puta. Prvi put je to učinjeno pre sedam godina, kada su SNS i druge stranke vladajuće većine podržale njegovo razrešenje. Malo je verovatno da će se isto dogoditi i na sednici parlamenta koja počinje danas, iako je na dnevni red stavljena njegova smena.

Formiranje Anketnog odbora predložio je Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd, a zahtev opozicije je da rad tog odbora bude oročen na trideset dana i da predsednik odbora bude iz redova opozcije.

Na dnevnom redu, kao druga tačka, je Izveštaj REM-a o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga, sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima. Na jučerašnjoj sednici Odbora za kuturu i informisanje konstatovano je da televizije Pink i Hepi nisu prekrđile uslove i da su radile po zakonu.

Počela plenarna sednica Skupštine Srbije, sazvana na zahtev opozicije 2
Printskrin RTS

A biće rasprave i o izveštaju Vlade Srbije o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, nastaloj posle masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca, a u zaključnoj oceni tog dokumenta se navodi da, iako su ti događaji uznemirili javnost, stanje javne bezbednosti je stabilno.

Sednica će po svemu sudeći trajati više dana, obzirom da je dogovoreno da nema spajanja tačaka dnevno reda i da će se o svakoj ponaosob raspravljati, što dugo nije bio slučaj na sednicama Skupštine Srbije. A dogovoreno je i da neće biti produženog rada, već da se raditi u okviru skupštinskog vremena od 10 do 18 sati.

Današnjoj sednici prisustvovaće premijerka Ana Brnabić i svi članovi vade. Sednica se odžava usred masovnih protesta protiv nasilja,a za sutra u 18 sati zakazan je još jedan takav skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari