Šta piše u izveštaju Vlade o stanju bezbednosti u Srbiji posle masovnih ubistava 1Foto: MUP

Vlada Srbije dostavila je Skupštini Srbije Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, nastaloj posle masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca, a u zaključnoj oceni tog dokumenta se navodi da, iako su ti događaji uznemirili javnost, stanje javne bezbednosti je stabilno.

Ukupni, kao i opšti kriminal je u periodu januar – april ove godine manji za četiri odsto u odnosu na komparativni period, dodaje se u dokumentu koji bi ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić trebalo da predstavi poslanicima Skupštine Srbije.

„Posle događaja u beogradskoj osnovnoj školi, koji je izazvao uznemirenje dece, roditelja i najšire javnosti, maloletnici su uglavnom vršili krivična dela koja se odnose na pretnje učenicima i licima zaposlenim u školama“, dodaje se u dokumentu.

„Svako treće krivično delo podrazumevalo je ove radnje, koje su sprovodili u neposrednoj komunikaciji ili na društevnim mrežama, učeničkih vajber grupa. Značajno je, međutim, istaći, da nijedna pretnja nije realizovana, a policija je u ovim slučajevima postupala urgentno i efikasno u saradnji sa tužilaštvima“, dodaje se.

S svoje strane, MUP je preduzeo niz mera na unapređenju bezbednosne zaštite učenika i škola, kao i građana.

Naložene su pojačane mere i aktivnosti na angažovanju maksimalnog broja policijskih službenika na pozorničkim rejonima u blizini škola, uz intenzivoranje zajedničkog rada svih linija policije i sprovođenje posebnih akcija na pronalazak oružja, oruđa i predmeta pogodnih za napad na učenike i zaposlene u školama.

Policijski službenici opšte nadležnosti (12.368), saobraćajne i kriminalističke policije, u narednom periodu će obezbeđuvati 1.832 škole, državne i privatne, dodaje se u dokumentu.

U dokumentu se navodi i da je u protekle četiri legalizacije oružja predato manje oružja, nego za pet dana tekuće legalizacije.

Od 2016. godine do 2020. godine predato je ukupno 10.600 komada oružja, dok je za pet dana legalizacije koja se sprovodi od 8. maja predato oko 11.500 komada oružja.

U Izveštaju se dodaje i da je na području Beograda uspostavljena akcija „Salus“ u cilju stabilizovanja stanja bezbednosti i vraćanja sigurnosti građanima.

Cilj i zadatak akcije je angažovanje službenika na sprečavanju izvršenja krivičnih dela nad decom i maloletnicima, kao i krivičnih dela koje čine deca i maloletnici prilikom dolaska u školu i odlaska.

Pojačana je kontrola lica, objekata i vozila u cilju pronalaska izvršilaca krivičnih dela, kao i pregled i pretres objekata gde se mogu pronaći predmeti koji potiču iz krivičnih dela.

Akcija „Salus“ se sprovodi na teritoriji Beograda od 8. maja od osam do 22 sata, a angažovani policijski službenici sprovode opservaciju kritičnih mesta u i oko školskih objekata, legitimišu sumnjava lica, proveravaju sumnjiva vozila i rade na zapažanju inetersantnih pojava, vezanih pre svega za krivična dela protiv života i tela, protiv javnog reda i mira i opojnih droga.

Prema ranijim najava, ovaj Izveštaj trebalo bi da se razmatra na sednici parlamenta koja bi trebalo da bude krajem nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari