Počeli pregovori o formiranju novog BNV 1Husein Memić Foto: SDP

Bošnjačke liste, koje će činiti novi sastav Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) počele su da pregovaraju o pravljenju većničke većine.

Ovo je, za Danas, potvrdio nosilac liste Sandžačke demokratske partije (SDP) i ministar Turizma Husein Memić.

– Razgovarao sa sa predstavnice ostale tri liste o zajedničkom formiranju Veća, na ravnopravnoj osnovi i bez podela na poziciju i opoziciju, što je za takvu instituciju neprihvatljivo. Mi smo to proklamovali u kampanji. Razgovori su, tek, počeli i ima još do konačne odluke – ističe Memić.

Novopazarskoj A1 internet televiziji, lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić je rekao da se „razgovara o pravljenju nove većine u BNV“ i da insistiraju na programu koji su predstavili u predizbornoj kampanji.

Zukorlić je pojasnio da će njegova lista insistirati na otvorenosti BNV i za sve, da ne bude fiktivnih projekata, da nastava na bosanskom jeziku bude ponovo u fokusu i za jedinstvenu Islamsku zajednicu (IZ) u Srbiji.

Tri najjače bošnjačke partije su i osvojile najviše većničkih mandata, od 35 njima su pripala 34.

Isti broj većnika, po 12, imaju SDP i SPP, a SDA Sandžaka ima 10 mandata. Jedan mandat osvojila je lista Admira Muratovića „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“.

Iz lista stižu informacije, da se razgovori odvijaju daleko od očiju javnosti, i da se, za sada, pregovarači drže programskih principa iz predizborne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari