U toku zasedanje Skupštine Srbije: Očekuje se blokada opozicije, Dveri podržale zahteve o izborima 1Foto: Print screen RTS2

Poslanici Skupštine Srbije počeli su novu vanrednu sednicu sa 25 tačaka dnevnog reda, a prva među njima je rebalans budžeta za 2023. godinu.

“ U sali je prisutno 189 poslanika. Postoje uslovi za rad“,  rekao je predsedik Skupštine Vladimir Orlić.

Posle poslaničkih pitanja, opozicija je najavila da će blokirati rad Skupštine kako bi iskoristila vreme tokom postavljanja pitanja da promiviše ono što je ranije najavila na konferenciji za novinare.

Opozicija traži raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora.

Poslanik Zeleno levog fronta Radomir Lazović rekao je na sednici da traži odgovor o raspisivanju izbora od Aleksandar Vučića i predsednika parlamenta Orlića.

„Mi od parlamenta ne odustajemo. Nema povlačenja. Nastavljaju se protesti, pozivamo građane da nam se priključe“, kazao je Lazović.

Orlić: Sa oduševljenjem prihvatamo želju opozicije

Orlić je odgovorio da najveća poslanička grupa SNS sa oduševljenjem prihvata želju opozicije.

Ivan Kostić, potpredsednik Dveri rekao je da podržava zahtev opozicije o raspisivanju izbora i poziva predsednika da organizuje konsultacije o tome.

Miroslav Aleksić, poslanik Skupštine, poszvao je Aleksandra Vučića da „bude hrabar“ i da raspiše izbore u decembru.

On je postavio je pitanje premijerki.

U toku zasedanje Skupštine Srbije: Očekuje se blokada opozicije, Dveri podržale zahteve o izborima 2
Foto: print screen RTS 2

„Ona je tokom rasprave koja se dogodila posle tragedija u maju rekla da je kovertirala ostavku na mesto predsednika vlade, ja je pitam zašto do sada nije podnela tu kovertiranu ostavku i pozivam da podnese, zato što se pod njenim upravljanjem vladom Srbija raspada“, rekao je on.

Majke i očevi šalju decu u školu i sa razlogom im kažu „čuvajte se

Mi ćemo nakon što se završi postavljanje pitanje, rekao je Nebojša Zelenović, poslanik stranke Zajedno, ući u blokadu parlamenta i mislim da je pošteno reći, dodao je, zašto ćemo to uraditi.

Zahtevi protesta su opravdani, naveo je on, pogotovo da ne treba da bude rijalitija, da tabloidi puštaju ono što puštaju…

Nakon četiri meseca majke i očevi šalju decu u školu i sa razlogom im kažu „čuvajte se, što je prema njegovom mišljenju, jedan od razloga zbog čega opozicija traži izbore.

On je kritikovao situaciju u poljoprivredi i zdravstvu, naznačivši da šest rebalansa ne može takvu situaciju da popravi.

Rašković Ivić: Zašto Vučić nije tražio hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić pitala je zašto predsednik Srbije koji je  nedavno izjavio da će tražiti hitno sazivanje SB UN zbog maltertiranja Srba to nije ulinio.

U toku zasedanje Skupštine Srbije: Očekuje se blokada opozicije, Dveri podržale zahteve o izborima 3
Foto: Print screen RTS 2

„Ako je razlog tome ove apstinencije to što je Albanija predsedavajuća SB UN, samo bih podsetial ovaj visoki dom i našu javnosti da je upravo glas Srbije bio taj koji je Albaniju plasirao velikih 15 u SB“, rekla je Rašković Ivić.

Srđan Milivojević: Ili Srbija ili mafija

Poslanik DS Srđan Milivojević rekao je da „atmosfera kao na parastosu“ govori koliko su poslanici vladajuće većine „oduševljeni idejom o izborima“, aludirajući na reči predsedavajućeg da sa oduševljenjem prihvata zahtev opozicije o izborima.

„Iz krize su izlaz samo izbori Ili Srbija ili mafija“, uzviknuo je on.

Milivojević je poručio poručio je da je strpljenju opozicije i građana došao kraj.

„Tražimo raspisivanje vanrednih izbora. Nećemo dozvoliti da se raspravlja o rebalansu budžeta, ne zato što smo protiv penzionera i majki već zato što je taj rebalans poslednja prilika da se gurne narodu ruka u džep. Koliko ste oduševljeni vešću da hoćemo izbore vidi se po vama, vidi se kao da ste na parastosu. Mi idemo u blokadu ove sednicu jer do rebalansa budžeta dolazimo od rekordne zaplane od 17 tona kokaina, mafija je ostala bez osnovnog izvora prihoda, zato diže akcize, poreze. Nema više para za US open, sada je to zaklopen, nema više para za klima uređaje. To ste videli od svog gazde Aljbina Kurtija, da kroz narko biznis finansirate stvaranje države. Vučić se izvininjava Nemcima zbog reči Bratislava Gašića, a ko će nama da se izvini za Pandu, Ribnikar, Mladenovac, Jovanjicu. Kada će se nama da se izvini, prvi smo u Evropi po stopi organizovanog kriminala“, rekao je Milivojević.

Marinika Tepić: Ponašate se kao da se ništa nije dogodilo

Šefica poslaničke grupe „Pravac Evropa“ Marinika Tepić rekla je da zajedno sa kolegama iz opozicije traži da se predsedavajući izjasni o raspisivanju izbora koji su u njegovoj nadležnosti.

„A to su beogradski i da kažete kada će se dogoditi. Uporno ponavljate, spinujete, da smo smi ti koji pokušavaju da spreče da majke ne dobiju novac. Ne, vi ste ti koji sprečavate jer da ispunite zahteve protesta, sve bi bilo u redu. Vi se ponašate kao da se niišta nije dogodilo. Svim zataškavanjiima pokušavate da stvorite sliku da je sve u redu, nasilje je eksplodiralo, moje kolege su govorile o tome. Šta se dogodilo sa nalogom Vlade Ministarstvu pravde, dan nakon masakra u Ribnikaru“, pitala je ona.

Tepić je upitala i predsednicu vlade Anu Brnabić šta se dogodilo sa nalogom od 4. maja da izrade izmene zakona kojima bi se zabranili sadržaji nasilja, promocije nasilja na televizijama, internetu, društvenim mrežama, portalima i koji loše utiču na maloletnike.

„Prošla su četiri meseca, gde su te izmene? Ne, nego Željko Mitrović s početkom školske godine počinje novi rijaliti“, navela je ona.

Prema njenim rečima, osumnjičeni za ubistvo u Mladenovcu je pred sudom rekao da „su mu se meštani Malog Orašja i Dubone podsmevali zato što se družio sa javnim ličnostima iz Zadruge i da su mu se rugali jer je vozio dobar auto, motor i družio se i sa drugim poznatim ličnostima iz rijalitija, to piše u izjavi pred sudom.

„Kaže da je osetio bes i uzeo oružje i ubio silne mlade i decu, nije mogla policija da ga nađe do jutra, da se nije sam predao. E to su posledice vaših fabrika zla, zbog toga nemojte predsedniče Skupštine još da menjate teze i okrivljujete nas“, kaže ona.

Rekla je da oni „brane Skupštinu od pravnog nasilja“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari