Završen protest "Srbija protiv nasilja": Na zgradu Pinka bacana jaja i toalet papir, obezbeđivalo privatno obezbeđenje (VIDEO, FOTO) 1Foto: Fonet / Marko Dragoslavic

Protest „Srbija protiv nasilja“  19. po redu završen je ispred zgrade TV Pink. Učesnici su se oko 19 časova okupili ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj krenuli u najavljenu šetnju do Pinka. Saobraćaj u Nemanjinoj ulici je normalizovan večeras oko 20.30. Nekoliko minuta posle toga počeo je da se odvija i saobraćaj u Ulici kneza Miloša.

Protest je počeo ispred Vlade Srbije, građani su krenuli Ulicom knezna Miloša, Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića do zgrade TV Pink.

Ispred zgrade televizije Pink, čija fasada je prekrivena državnom zastavom, saobraćaj je obustavljen uoči dolaska protestne kolone učesnika okupljanja „Srbija protiv nasilja“.

Na poziv novinara Smiljana Banjca građani su upalili lampice na telefonima, on se obratio se ljudima u zgradi Pinka i rekao „čujte šta svetlo misli o vama“, na šta su okupljeni glasno uzvikivali „lopovi“.

Pirotehnička sredstva i sporadično ubacivanje predmeta u dvorište bili su prisutni ispred zgrade TV Pink, a jedna grupa se raspravlja sa obezbeđenjem. Zgrada je gađana jajima i rolnama toalet papira.

Ispred zgrade te televizije bilo je nekoliko stotina građana, dok je kolona koja je krenula sa raskrsnice ispred zgrade vlade Srbije prolazila pored muzeja Jugoslavija, javio je reporter Bete.

Privatno obezbeđenje postavljeno je ispred zgrade te televizije, čiji način izvestavanja je tema večerasnjeg 19. protesta „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu.

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ ispred zgrade televizije Pink na Dedinju skandirali su potiv vlasnika tog medija Željka Mitrovića, javio je reporter Bete.

Oni su vlasnika te televizije nazvali „lopovom“, i zviždali su u pištaljke i trubice izražavajući time neslaganje sa uređivačkom politikom tog medija.

Tehnički organizatori, proevropska opozicija, ukazala je da je ta televizija „nastavila da širi mržnju i nasilje“.

Na čelu kolone, koja se kretala Ulicom kneza Miloša, bili su transparenti „Srbija protiv nasilja“ i „Studenti protiv nasilja“.

Učesnici su koristili pištaljke i vuvuzele.  Saobraćaj u Nemanjinoj ulici je normalizovan večeras oko 20.30. Nekoliko minuta posle toga počeo je da se odvija i saobraćaj u Ulici kneza Miloša.

Predviđena trasa šetnje do televizije Pink iznosila je oko četiri kilometra.

Građani su nosili i naslovne strane nedeljnika „Vreme“ i „NIN“, na kojima je smenjeni inspektor Slobodan Milenković koji je otkrio aferu Jovanjica.

Bio je postavljen i transparent „Uzalud ih budim“ i „Oduzeti nacionalnu frekvenciju Pinku“, „AV i Pink vrše mentalno nasilje“, a pored toga građani su nosili i figure u zatvorskim odelima koje predstavljaju vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića i novinare te televizije Jovanu Jeremić i Predraga Sarapu.

Organizatori protesta su one koji ne mogu da prepešače od ceo put od Vlade Srbije pozvali da odu direktno do televizije Pink na Dedinju.

„Ova televizija ne da nije promenila uređivačku politiku već započinje novi rijaliti. Uvredljivim spotovima nastavlja širenje mržnje. I nije samo u pitanju televizija Pink, već i TV Hepi. Tim televizijama mora da se onemogući zloupotrebljavanje nacionalne frekvencije. Zato je i zahtev sa protesta da im se onemogući korišćenje tog nacionalnog dobra. Za one koji ne mogu da hodaju celom rutom, pozivamo ih neka samo dođu do televizije Pink jer Srbja mora da postane mesto gde se ne plašimo“, rekao je ranije Radomir Lazović poslanik Zeleno-levog fronta.

Građanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta koje tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje kao i smena rukovodstva Radio-Televizije Srbije.


Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, i Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe „Pravac Evropa“, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, i Narodni pokret Srbije, ali naglašavaju da protest nije stranački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari