Protest "Studenti za Kosmet": Nećemo dati Vučiću da izda Kosovo (FOTO) 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

Kod Ustavnog suda završen je još jedan protest „Studenti za Kosmet“. Nekoliko stotina građana okupilo se danas na platou kod beogradskog Filozofskog fakulteta, na poziv studenata Univerziteta koji se protive prihvatanju evropskog predloga za Kosovo.

Protest „Studenti za Kosmet“ organizovan je i prošle sedmice, a organizuju ga Inicijativni odbor studenata beogradskog Univerziteta i grupacija „Srpska omladina za Kosmet“.

Među okupljenima su i profesori univerziteta, poput Časlava Koprivice, inače člana Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, kao i Zdravko Veselinov iz Novog DSS.

Jedan od organizatora na početku obraćanja se ogradio od svih mogućih provokacija i mogućeg nasilja, poručivši da je protest miran i demokratski.

Traže da se u Ohridu javno i u celini odbaci predlog EU, odluka o potpunom napuštanju pregovora i prestanku važenja svih pregovora proisteklih iz pregovora pod pokroviteljsvom EU zbog, kako kažu, neobjektivnog položaja EU kao i ignorisanja Rezolucije 1244, i započinjanje pregovora pod pokroviteljsvom UN.

Protest "Studenti za Kosmet": Nećemo dati Vučiću da izda Kosovo (FOTO) 5
Foto: Vojin Radovanović /Danas

Marija Mijović iz humanitarne organizacije „Srpska omladina za Kosmet“ rekla je da je na protestu uprkos tome što će im humanitarni rad biti možda ugrožen.

Pozvali su na protest i narednog utorka, kao i na protest Novog DSS, Zavetnika, POKS, Dveri u petak 17. marta, kao i na moleban SPC.

Došlo je i do omanjeg incidenta po završetku obraćanja kada je Suzana Lazarević, aktivistkinja česta na desničarskim protestima, pokušala dokopati mikrofona kako bi se obratila. Studenti organizatori su joj oduzeli mikrofon i poručili da je protest isključivo studentski.

Okupljeni su krenuli put Ustavnog suda.

Okupljeni uzvikuju različite poruke, poput onih standardnih kojima se poručuje da Kosovo srce Srbije, ali i da je Krim Rusija, kao i „Vučiću pederu“ i „Vučiću Šiptaru izdao si Srbiju“.

Na početku kolone je šetalica „Kosovo je srce Srbije“.

Saobraćaj je blokiran.

Građani su zastali kod Skupštine Srbije, koja je nedaleko od Ustavnog suda, gde su uzvikivali „Kosovo je deo Srbije“, te su poslanicima poručili da ih prebroje i vide koliko imaju godina.

Zastali su na raskrsnici kod Skupštine jer je tu, kako su rekli, „Bermudski trougao“ – Skupština, Predsedništvo i Ustavni sud. Poručeno je da predsednik Vučić Kosovo nije još izdao, ali da mu oni neće dati da to učini.

Okupljeni su i kod Ustavnog suda uzvikivali parole, a održan je i performans. Kako su rekli „nemaju doktora, ali imaju doktoranda“ koji je, obučen u beli mantil, stetoskopom „proverio“ je li Ustavni sud živ. Rekli su da nije živ, ali su zatražili da oceni ustavnost evropskog predloga. Tu se skup i završio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari