Dejan Bodiroga na poslednjem skupu ProGlasa: Živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku (VIDEO, FOTO) 1Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Poslednji skup inicijative „ProGlas“ pred izbore 17. decembra na beogradskom Trgu Nikole Pašića se završio muzičkim programom.

Program je počeo nastupom udaračkog kvarteta.

Novinar Zoran Kesić rekao je da na dan izbora ne da da mu bilo ko priča da su svi isti, priče o „Kurti i Murti“, kao i da ne da da mu ukradu glas.

Poručio je i da ima onih koji glas žele da ukradu, ali da ima iskustva sa vraćanjem izborne volje.

„Ovo je Beograd koji ima svoj glas, a na to ga podseća ProGlas“, naveo je on.


Tamara Džamonja Ignjatović rekla je u svom obraćanju da se nada da će tog jutra nakon izbora moći da kažu „slobodni Beograde, dobro jutro“.

Dodala je da je važno da glasamo razumom koji je preostao, te da u broju okupljenih vidi da je razum u dobroj meri opstao.

Na sam pomen imena Aleksandra Vučića od strane Zorana Kesića okupljeni su zviždali.

Akademik Vladica Cvetković poručio je da je ProGlas bio miran tekst u vremenu nasilja, te da elitizma koji su im spočitali nema u tekstu.

„Mi kao zabrinuti građani smo vam vratili osmeh i nadu“, rekao je on.

Srdan Golubović rekao je da ima preko 180.000 potpisnika, koji su svi jednaki i zabrinuti građani.

Novinarka Biljana Stepanović rekla je da bi volela da se u zemlji vrati osećaj stida, jer onaj ko nema taj osećaj, nema ni morala, iz čega proizilazi da nema osećaj da treba da poštuje pravila.

Dejan Bodiroga na poslednjem skupu ProGlasa: Živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku (VIDEO, FOTO) 13
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Zatim se obratio Gojko Božović.

„Čuli smo mnogo potresnih svedočanstava i reči, ali jedna je reč bila glasnija od svih drugih, a to je „promene““, poručio je on, dodavši da će građani zajedno da promene sistem koji se, kaže, ne može promeniti, već samo menjati.

Masovni izlazak na izbore najbolji je način da se promene izrode, a pred masovnom izbornom voljom poklekla je sva „sila i nepravda“, poručio je on.

Peca Popović, rok kritičar i novinar, građane je pozdravio sa „mile Beograđanke i dragi Beograđani“, i zatim dodao da ih je okupila reč godine – „duhoklonuće“, zbog kog mnogi nisu spremni da izađu na glasanje, koje je ustavna i moralna dužnost.

Nijedna sila, vojska, ni vlada nije jača od svog naroda, niko u ime naroda ne može da menja Beograd po svom hiru, poručio je.

Bojkot izbora nije znak protesta, nego predaje, poručio je.

Na binu je izašla i potpisnica ove inicijative, tužiteljka Bojana Savović, koju su okupljeni pozdravili ovacijama.

Poručila je da našim venama teče krv naših predaka koji su branili slobodu, te da se sloboda i budućnost naše dece danas brani izlaskom na izbore.

„U našem genetskom kodu nije predaja, nego borba“, poručila je.

Dejan Bodiroga na poslednjem skupu ProGlasa: Živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku (VIDEO, FOTO) 14
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Glumac Nikola Kojo, takođe potpisnik inicijative, poručio je da ono što se danas u Srbiji događa nema veze sa politikom, već da se događa neskriveni kriminal i divljanje mafije kakvo se nikada nije desilo.

Dejan Bodiroga na poslednjem skupu ProGlasa: Živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku (VIDEO, FOTO) 15
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

„Za čas postanete Stanika, Oliver ili Vladimir bez prezimena. Ako hoćete da u radosti još malo proživite samo izađite (na izbore, prim. nov)“, poručio je Kojo.

Proslavljenog košarkaša Dejana Bodirogu građani su pozdravili sa „Mi imamo našeg Boga, ime mu je Bodiroga“.

On je rekao da živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku.

Dodao je da smo primorani da igramo nepravednu utakmicu u neregularnim uslovima, te Beogradu poručio da se vrati sebi.

Glumica Svetlana Ceca Bojković govorila je stihove Miloša Crnjanskog „Lament nad Beogradom“.

Dejan Bodiroga na poslednjem skupu ProGlasa: Živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku (VIDEO, FOTO) 16
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Novinar Zoran Kesić poklonio joj je kao rođendanski poklon šolju iz njegove emisije na kojoj je ispisan datum izbora, a okupljeni su joj otpevali rođendansku pesmu.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović kritikovao je RTS zbog neizveštavanja o aktivnostima ove inicijative.

Bivša rektorka beogradskog Univerziteta Ivanka Popović upitala je šta bi rekao Dositej Obradović kada bi video šta smo napravili od obrazovanja u Srbiji.

Bivši predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da je ključna promena sistema.

Dejan Bodiroga na poslednjem skupu ProGlasa: Živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku (VIDEO, FOTO) 17
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

„17. decembra završavamo samo prvi korak, onda nas čeka put za koji ćemo videti koliko je dugačak, ali put u kome ćemo sebe morati da menjamo“ poručio je Kostić.

Sudija Miodrag Miša Majić rekao je da su Srbiju prošli uzduž i popreko, te je poručio  da je laž da se Beograd i ostatak Srbije ne razumeju i da nemaju iste probleme.

„Srbija je jedna“, bila je Majićeva poruka.

Dejan Bodiroga na poslednjem skupu ProGlasa: Živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku (VIDEO, FOTO) 18
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Filmski delatnik Dragan Bjelogrlić rekao je da je Srbija počela da se budi, a da li se dovoljno probudila videćemo 17. decembra.

„Postoji jedan grad koji se sigurno probudio, rešio je da se ne ponižava. Naš Beograd se konačno uspravio i rešio da se vrati sebi, a kada to Beograd reši, nema nazad“, poručio je.

Dejan Bodiroga na poslednjem skupu ProGlasa: Živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku (VIDEO, FOTO) 19
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Na scenu su izašli i Vlada i Bajka koji su inicijatorima i potpisnicima ProGlasa otpevali pesmu „Beograd moj“.

Dejan Bodiroga na poslednjem skupu ProGlasa: Živimo u društvu poremećenih vrednosti, gde je bahatost na svakom koraku (VIDEO, FOTO) 20
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Program se završio muzičkim programom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari