Podrška SNS od 66 odsto treba da zabrine građane 1Ilustracija Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Dok podrška Srpskoj naprednoj stranci ne pada ispod 60 odsto na izborima po opštinama u Srbiji, opoziciji ostaje da slavi prelazak preko cenzusa i na lokalu i pokuša da se usaglasi oko minimuma izbornih uslova koji bi morali da budu ispunjeni.

U suprotnom neke od političkih stranaka najavljuju bojkot.

Na nedeljnim vanrednim izborima za odbornike novog sastava Skupštine opštine Smederevske Palanke, prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova je osvojila lista SNS sa podrškom od 66,45 odsto glasova. Cenzus su prešle još koalicija oko DS „Palanka u srcu“ sa 9,40 odsto, koalicija SPS-JS sa 7,30 odsto i Narodna stranka Vuka Jeremića sa 5,35 procenata kojoj je ovo prvo samostalno učešće na lokalnim izborima od formiranja.

Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, za naš list kaže da je NS jedina partija koja je izašla samostalno na izbore u Smederevskoj Palanci i da su svi resursi režima bili raspoređeni kako bi ostali ispod cenzusa. On podseća da je njihov šef izborne kampanje prebijen „u klasičnoj sačekuši, od strane kikboksera iz Pančeva“.

– U takvim neregularnim uslovima, ulazak u lokalni parlament jeste uspeh i čestitam našem odboru u Palanci. S druge strane, nisam zadovoljan opštom slikom u Srbiji i izbornom uslovima. Smatram da opozicija mora da pod hitno zajednički definiše minimum izbornih uslova i da ubuduće bojkotuje izbore ukoliko oni nisu ispunjeni – ukazuje on.

Posle debakla u Beogradu demokrate su prešle cenzus. Nosilac liste koalicije oko DS „Palakna u srcu“ Radoslav Milojičić i bivši predsednik ove opštine, poručuje da će demokrate, iako su drugoplasirane, rezultatima biti zadovoljni samo kada SNS i njeni sateliti ne budu imali većinu.

„DS i danas pokazuje da je stabilan, pouzdan, dosledan i uporan partner svim ljudima. Nikada se nismo predali niti ćemo i zato ostajemo dosledni vrednostima koje zastupamo 28 godina“, naveo je on. Milojičić se zahvalio građanima koji su potpisom podržali listu i svima onima koji su glasali za koaliciju oko DS „uprkos pritiscima, nasilju, pretnjama, ucenama i svim zastrašivanjima kojima su bili podvrgnuti građani Palanke prethodnih meseci“.

Politički konsultant Đorđe Belamarić za Danas kaže da kada u dvopartijskim demokratijama jedna partija osvoji 66 odsto glasova to je jasan signal da druga partija nema politiku, lidera ni podršku birača iako je osvojila čak jednu četvrtinu glasova.

– Čak ni SPS nema više mogućnost da kaže da su „sačuvali“ svoje birače jer ne postoji više razlog da se za njih glasa. Rezultati u Smederevskoj Palanci simbolično označavaju kraj svih dosadašnjih opozicionih partija. Podrška jednoj partiji od 66 odsto jeste ono što treba da zabrine građane u Srbiji, jer je ovo put ka jednopartijskoj državi – navodi on.

Na pitanje kako se tome odupreti on odgovara da su Srbiji potrebne nove političke partije sa jasnom ideologijom, jasnim političkim stavovima i novim liderima.

– Novi lideri sigurno nisu oni koje sada poznajemo već duže od pet godina. O njima sve znamo, istrošeni su i birači im očigledno ne veruju – kaže Belamarić.

Politički konsultant Demostata Boban Stojanović za naš list navodi da su izbori u Palanci pokazali da je SNS apsolutno nadmoćna partija i da žele da vladaju u svakoj op{tini i gradu, a da opozicija očigledno ne može nigde ni na lokalnom nivou da iole ugrozi poziciju i vlast naprednjaka.

– Demokrate su ostvarile iole pristojan rezultat nakon katastrofe na izborima u Beogradu, ali imajući u vidu da je nosilac liste DS-a bila osoba koja je predsednik izvršnog odbora stranke i da sigurno imaju organizovan odbor i pristojan broj aktivista u tom gradu, onda se rezultat može ipak posmatrati kao loš. Ne zaboravimo i da DS nije nastupila samostalno već u širokoj i heterogenoj koaliciji. Očigledno je da opozicija ni na lokalnu nema pojedince koji će nositi glasove koji bi mogli da uzdrmaju vlast SNS, niti koalicioni potencijal koji bi stvorio sinergetski efekat – ukazuje on. Kako dodaje, ovi izbori pokazuju i to koliko je opozicija razvodnjena i neorganizovana.

– Deluje da je samo NS uspela da napravi dobar rezultat i samostalno pređe cenzus što je verovatno rezultat organizacije na lokalnom nivou i to jeste put kojim opozicija mora da ide. Da gradi odbore i pokuša da okupi što više aktivista. Ne smemo zaboraviti da PSG nije ni učestvovao iako postoje skoro godinu dana a imaju tek oko 10 kancelarija širom Srbije. Ni pokret DJB nije učestvovao, dok su Dveri u koaliciji sa Novom Srbijom ostali ispod cenzusa. Opozicija se previše bavi temama na koje ne može da utiče, poput slobode medija pre svega. Ona mora da shvati da će Vučića morati da pobedi bez pristupa medijima i da se okrene drugačijim metodama borbe, pre svega radu na terenu i direktnom kontaktu sa biračima – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari