Pogubne posledice vladavine jednog čoveka 1

Umesto sve izraženije centralizacije zemlje, oličene u poslednjih nekoliko godina u neograničenoj i nekontrolisanoj vladavini jednog čoveka, neophodna je politička decentralizacija i teritorijalna regionalizacija Srbije.

Centralizacija, vidljivo je, ostavlja pogubne posledice, odnosno ekonomsko i privredno propadanje zemlje, posebno onih delova Srbije južno od Save i Dunava, i time uzrokovani sve masovniji odlazak stanovništva. Decentralizacija i regionalizacija, s druge strane, treba da obezbede uslove za što ravnomerniji regionalni razvoj zemlje, čime bi se zaustavilo njeno dalje ekonomsko propadanje, posebno u privredno već devastiranim područjima.

 Ovo je zajednički imenitelji diskusija na preksinoćnoj tribini pod nazivom „Decentralizacija i regionalizacija – zaboravljena tema“, na kojoj su, u kragujevačkom Biznis inovacionom centru, govorili dugogodišnji gradonačelnik Kragujevca, lider „Zajedno za Šumadiju“ i poslanik Veroljub Stevanović, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, te bivši predsednik opštine Trstenik, čelnik Narodnog pokreta Srbije i narodni poslanik Miroslav Aleksić.

Iako ih, kako su konstatovali, dele političke i ideološke razlike, učesnici tribine su poručili da decentralizacija nikako ne predstavlja „razbijanje zemlje“. Naprotiv, decentralizacijom i regionalizacijom se, naglasili su, čuva i jača Srbija. „Bez decentralizacije i regionalizacije zemlje nema nam života“, zaključio je Veroljub Stevanović.

Učesnici tribine ocenili su da Srbija danas polako, ali sigurno ulazi u vazalni odnos prema jednom čoveku. Tim pre što, prema rečima Miroslava Aleksića, republički parlament odavno ne funkcioniše i što Srbija, smatra on, nema ni vladu. Postoje ministri koji su tu tek da bi bili na broju, dok je Aleksandar Vučić, koji odlučuje o svemu, i predsednik države i premijer i ministar svega i svačega i gradonačelnik svakog grada. Ostale institucije su, tvrdi Aleksić, urušene, dok su mediji u takvoj situaciji da najveći deo javnosti i ne zna šta se u zemlji dešava.

Milan Stamatović je kazao da za novac koji se zaradi na nivou lokalne samouprave, „vi morate da molite nekoga u Beogradu da se delimično transferiše u sredinu u kojoj je stečen“, s time što pri raspodeli transfernih sredstava nema ujednačenih kriterijuma. On smatra da se to svesno i sistemski radi kako bi se „ispraznila unutrašnjost Srbije“. Da bi se to sprečilo neophodno je, istakao je predsednik opštine Čajetina, da imamo i regionalne vlasti. Možemo, kaže Stamatović, da se sporimo da li ćemo da imamo četiri, pet ili više regiona, ali nema spora oko toga da „moramo da ih imamo“.

Udruživanje regionalnih pokreta

– Smatram da je potrebno da regionalni pokreti i udruženja naprave jednu organizacija, koja ne bi bila liderska, i koja bi mogla da ostvari interese svojih sredina, jer bi imala određenu snagu u odnosu na centralnu vlast. Politički se razlikujem od Bojana Pajtića, ali da je bilo sedam Bojana Pajtića, zar mislite da bi Vučić mogao tako lako da razbije i Srbiju ili bilo koju partiju. Meni nije jasno da je moguće da u Vojvodini pobedi ovako ostrašćena, diktatorska vlast, rekao je Stamatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari