Pojačavanje kampanje bojkota i iskazivanje jedinstva 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Nepriznavanje i borba svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti protiv formiranja vlasti na osnovu rezultata lažnih izbora, nastavak borbe za slobodne medije i slobodne i poštene izbore svim raspoloživim legalnim sredstvima, neke su od stvari na koje će se danas (u subotu) obavezati predstavnici stranaka i organizacija koje su proglasile bojkot na skupu u Kombank dvorani usvajanjem zajedničke deklaracije.

Skupom pod nazivom „BOJKOT 2020“ trebalo bi da bude označena druga faza kampanje bojkota, odnosno početak zajedničke kampanje u kojoj će predstavnici opozicionih stranaka iz Saveza za Srbiju, Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratske stranke, obilaziti Srbiju i objašnjavati građanima zašto neće učestvovati u izbornoj trci i zašto građani ne treba da glasaju.

Prema najavama, sa skupa će biti poslata snažna poruka da izbori, u potpunom medijskom mraku, uz pokušaj gašenja i poslednjih svetionika slobodne misli, nisu izbori već potpuni slom pravne države i ostataka demokratskih institucija.

Uz to, poruka će biti i da je bojkot samo faza u borbi za slobodne izbore i stvaranje uslova za normalan život u Srbiji.

Na skupu će se okupljenima obratiti lideri opozicije, kao i javne ličnosti.

Po završetku skupa, učesnici će se uputiti u protestnu šetnju do zgrade Radio-televizije Srbije kao simbola i centra medijskog mraka u Srbiji.

Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka, za Danas uoči skupa kaže da je potreban konkretan plan za bojkot.

– Očekujem da se iznese neki konkretniji plan bojkota. Ukoliko takav plan postoji i ukoliko je operativan, on svakako može da pokrene neke stvari. Zaboravlja se da izbori još nisu ni raspisani. Taj plan bi morao da bude precizan, izvodiv i da može da mobiliše ljude, ali i da objasni ljudima zašto je sve to važno. Osim toga, plan bi morao da odagna bilo kakve sumnje u moguću instrumentalizaciju u smislu pozicioniranja pojedinih aktera – naveo je Pavićević.

Jedna od važnih simboličnih poruka ovog skupa trebalo bi da bude i demonstracija jedinstva opozicionih aktera koji ne izlaze na izbore, uprkos svim programskim neslaganjima i potresima koji su se dogodili proteklih nedelja, od sukoba lidera Dveri Boška Obradovića sa članom DS Dragoljubom Mićunovićem, do odluke pokreta „1 od 5 miliona“ da izađe na izbore.

O tome da ne treba bespotrebno trošiti snagu na međusobna prepucavanja u trenutku kada se bojkotu priključio i PSG, a vlast priznala da uslova za slobodne izbore nema, govorilo se, podsetimo, i na sastanku bojkot-opozicije u ponedeljak u prostorijama inicijative Ne davimo Beograd. Tada je zaključeno i da treba osmisliti dalje korake u širenju ideje bojkota.

Prema našim saznanjima, predstavnici političkih organizacija usvojiće deklaraciju u kojoj se između ostalog navodi da „samo izbori na kojima građani imaju mogućnost da budu informisani i na kojima glasaju slobodno i bez pritisaka jesu pravi izbori“ te da se, u skladu sa Sporazumom sa narodom i odlukom o bojkotu, opozicija obavezuje da će svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata lažnih izbora smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, da će se suprotstaviti nasilju, posebno svakom ekstremizmu povezanim sa režimom.

Ko sad poziva na okupljanje

Budući da je udruženje „1 od 5 miliona“ najavilo da ove subote neće organizovati protest u Beogradu, postavilo se pitanje da li će se, kao i 60 prethodnih subota, građani okupiti na Platou u 18 sati. Sa naloga „Građanski otpor“ na društvenim mrežama poziv je uputio Petar Beljić, mladi aktivista zapažen na protestima u Valjevu u znak podrške uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću. Na pitanje Danasa u kom svojstvu poziva građane, Beljić je odgovorio:

– Ovo je građanski protest. Ja ovo pre svega radim kao građanin i kao čovek koji smatra da je neophodno da se ovaj protest održi. Ja jesam član DS kao sto je poznato da sam i navijač Partizana. Ali ovo je protest koji ne treba da nas deli po političkom opredeljenju, po navijačkim strastima, niti po bilo kom drugom osnovu za koji je u Srbiji lako naći povod. Ovo je protest koji sve ljude željne slobode i pravde treba da ujedini oko borbe za normalno društvo za normalne izborne uslove do kojih ćemo doći bojkotom izbora. Svako ko ne želi da bude ikebana u Vučićevoj diktaturi niti štaka na koju se oslanja ovaj posrnuli režim, svako ko ne želi da da legitimitet lažnim izborima dobrodošao je – naveo je Beljić.

Protest podrške bojkotu trebalo bi da bude organizovan u subotu i u Kragujevcu. A u 16 u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, zakazano je okupljanje u znak podrške televiziji N1 pod nazivom „Da se vidi N1“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari