Na pokrajinskim izborima u Vojvodini građani biraju između 13 lista 1Foto: Pokrajinska vlada

Na teritoriji Vojvodine u nedelju, 17. decembra, pored republičkih i lokalnih izbora, održavaju i izbori za poslanike pokrajinske skupštine na kojima pravo glasa ima 1.669.791 birač.

Građani biraju 120 poslanika za pokrajinski parlament. Poslanici se biraju na neposrednim izborima, tajnim glasanjem, po proporcionalnom izbornom sistemu, na period od četiri godine.

Vojvođani će se izjašnjavati između 13 lista na izborima u nedelju: „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“, „Ivica Dačić – premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, “ Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“.

Pod brojem pet je lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Nada za Vojodinu – Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović“, sledi izborna lista Saveza vojvođanskih Mađara, kao i „Srbija protiv nasilja“.

Na biračkom listiću pod brojem osam je koalicija Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Stranke pravde i pomirenja, sledi lista Čedomir Jovanović – Vojvodina mora drugačije, potom Narodna stranka, dok je na biračkom listuću pod brojem 11 koalicija Nacionalno okupljanje – Zavetnici – Dveri.

Izborna lista Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro Srbijo je 12. na biračkom listiću, dok su pod brojem 13 Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Zajedno za Vojvodinu.

Republička izborna komisija saopštila je ranije da je ukupan broj birača u Srbiji na parlamentarnim izborima 17. decembra 6.500.165, a glasaće se na ukupno 8.273 mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari