Pokret 1 od 5 miliona poziva na udruženo delovanje celokupne opozicije 1Ilustracija Foto: Jedan od pet miliona

Pokret „1 od 5 miliona“ najavio je da će nastaviti da radi na povezivanju opozicionih organizacija sa građanima i međusobnim povezivanjem ljudi unutar tih organizacija, sa ciljem promene „sistema“ i vlasti Srpske napredne stranke (SNS).

U dokumentu pod nazivom „Izveštaj narodu“, u kom objašnjavaju motive izlaska na nedavno održane izbore, buduće ciljeve, analizirali su šta su ostvarili i odgovorili su na pitanje šta dalje.

Taj pokret ukazuje da „nije dovoljno da se udruže lideri stranaka pred kamerama“, već da je potrebno da se udruže njihove organizacije.

„Na svakom nivou, sve opozicione strukture moraju da se uključe u udruženo delovanje, da se medjusobno koordiniraju, bodre i da aktivno deluju protiv režima, a ne da budu svedeni na svoja stranačka zaduženja i da izigravaju svitu svojim liderima od jedne do druge konferencijske sale“, navodi se u tekstu.

Dodatno, „1 od 5 miliona“ traži od opozicionih lidera da daju prostor ljudima u svojim organizacijama, „kojih ima časnih i vrednih“.

„Zato naš cilj jeste udruživanje organizacija, a ne samo lidera. Ponavljamo, da bismo osujetili (predsednika SNS Aleksandra) Vučića da pokrade i neke naredne izbore, potrebno nam je izmedju 42.000 i 50.000 kontrolora. Nijedna organizacija to ne može sama, moramo zajedno“, ocenjuje se u dokumentu.

Pokret „1 od 5 miliona“ napominje da će nastaviti da se bore „i nakon smene Vučića“, kako bi sprečili „bilo kom novom vlastodršcu da sistem prilagodjava sebi i svojim interesima“.

U proglasu se navodi i da je pokret odlučio da izadje na izbore, uprkos višemesečnom zagovaranju bojkota, kako bi „otvorili opozicionu političku scenu“, zato što je deo opozicije „bojkot koristila kao marketinški trik za mahanje pred Evropskom unijom i za skrivanje sopstvenog niskog rejtinga“.

„Zagovarali smo sveobuhvatni bojkot, čiji je bojkot izbora tek jedan deo. Da bi bojkot uspeo, svi opozicioni politički činioci moraju biti udruženi i jedinstveni. Bez skrivenih agendi… Umesto sveobuhvatnog, držali su se polovičnog bojkota. Sveli su ga na bojkot izbornog dana, bez plana šta radimo posle. Mi smo rešili da izlaskom na izbore promešamo taj špil karata“, navode.

Pokret „1 od 5 miliona“ ukazao je da su u nekim od svojih ciljeva, poput „identifikacije mehanizama Vučićevog lopovluka“, bili više uspešni, a da u nekim drugim nisu.

Navode da su uspeli da nateraju opozicione političke organizacije da odustanu od „krutog liderskog koncepta“ i da plasiraju „nove, preko potrebne ljude u političku arenu“, kao i da su uspeli u motivisanju mladih na aktivizam.

Kao delimično ostvarene ciljeve navode da metod opozicione borbe premeste sa Tvitera na rad i razgovor sa građanima, da su iskoristili dostupnost televizija sa nacionalnom frekvencijom tokom kampanje, kao i formiranje nove političke opcije.

Kao neostvarene ciljeve svog dosadašnjeg delovanja ističu da nisu uspeli da ubede glasače SNS da bojkotuju Vučića i da nisu uspeli da „unesu bojkot u Skupštinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari