Pokret "Bravo": Novi sistem naplate elektronske karte u autobusima GSP-a u Novom Sadu besmislen, samo će stvoriti veće gužve 1Foto: JGSP Novi Sad

Građanski pokret „Bravo“ traži od GSP-a da odloži uvođenje elektronske karte u autobusima dok se ne nađe bolje rešenje jer će predloženi sistem sa čekiranjima putnika napraviti gužve.

Ovaj pokret u saopštenju kaže da pokušaj Srpske napredne stranke da u Novom Sadu uvede elektronsku naplatu prevoza u gradskom saobraćaju već sada obećava veliki neuspeh i primer nestručnosti i neznanja.

Navode da su sistemi čekiranja zastareli i ujedno neefikasni i kontraproduktivni, kao i da je to potpuno suprotno onome što su navodili kao razlog za uvođenje sistema, a koji je bio efikasnost.

„Bravo“ ocenjuje da se uvođenjem novog sistema neće ubrzati odlazak vozila sa stajališta, nego samo praviti dodatne gužve.

„Pokret ‘Bravo’ poziva gradsku vlast i GSP da odustanu od ovakvog sistema naplate karata, da ne uvode ovakvu primenu elektronskih karata i da razmotre druga, već oprobana rešenja iz drugih gradova. Sve analize i stručno proveravanje treba sprovesti kako bi se odabrao sistem koji će omogućiti građanima da jednostavno kupe karte, bilo to na trafici, preko SMS-a ili platnom karticom preko aplikacije. Ovakvi sistemi već postoje u gradovima kao što su, na primer, Beograd ili Zagreb. Ako mogu Beograd i Zagreb, zašto ne bi mogao i Novi Sad“, pita „Bravo“.

Ovaj pokret podseća da Grad planira da ove e-novčanike, tj. elektronske karte prodaje po ceni od 65 dinara, dok bi sadašnje papirne karte koje se kupuju kod vozača od 5. februara poskupele sa 65 na 100 dinara.

Ovaj, kako kažu, pogubni sistem „ček-in, ček-out“ na ulazima će napraviti gužve i većinu građana naterati da odustanu od korišćenja elektronskih karata, jer će biti daleko jednostavnije da samo daju 100 dinara.

„Tako će SNS ostvariti osnovni cilj – da poveća cenu prevoza“, zaključuje „Bravo“.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari