Pokret Kreni-Promeni o izborima: Izbori obilovali neregularnošću 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Pokret Kreni-promeni koji je imao je 233 akreditovana posmatrača u izbornom procesu saopštio je danas da su izbori 17. decembra obilovali neregularnošću, kao i da je policija odbijala da reaguje na pozive akreditovanh posmatrača.

Uloga posmatrača bila je da beleže nepravilnosti i javljaju centralnom štabu Kreni-promeni koji je izlazio u javnost na svaka dva sata sa uočenim nepravilnostima.

Kako se navodi, 233 posmatrača uočila su 52 nepravilnosti – u Ivanjici, Grdelici, Kikindi, Kraljevu, Loznici, Novom Sadu, Beogradu, Vlasotincu, Bačkoj Palanci, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Kragujevcu i Nišu gde je Kreni-promeni imao posmatače.

U saopštenju se navodi da su zabeležene nepravilnosti od isticanja propagandnog materijala i plakata na mestu bližem od 50 metara od glasanja, vođenje paralelnih spiskova, nepostojanje specijalnog konca jemstvenika na džaku, kao i na biračkim kutijama.

U Loznici je zabeležena kamera koja je nakon intervencije prekrivena. Zabeleženo je i nepravilno korišćenje UV lampe, glasanje bez lične karte, fotografisanje glasačkih listića, zatim da su članovi biračkog odbora posmatrali za koga se glasa, isticanje samo lista SNS i SPS na glasačkim mestima, kao i bugarski voz.

Sve te nepravilnosti posmatrači su uneli u zapisnike na biračkim mestima, a više puta je pozivana policija, koja nijednom nije želela da izađe na teren i spreči krivična dela, poput kupovine glasova, naveo je pokret.

Kreni-promeni naglašava da su kao posmatrači mogli samo da zabeleže nepravilnosti u zapisnike, obaveste javnost i prijaveo nadležnim organima, što su i učinili, uz napomenu da se dalja odgovornost za usvajanje zapisnika, pravno gledano, nalazi na kontrolorima izbornih listi vlasti i opozicije.

Pored tih uočenih nepravilnosti, pokret je ukazao da su se desile i ozbiljne nepravilnosti na koje su upozoravali, a na koje su politički učesnici izbornog procesa morali reagovati, poput doseljavanja i fiktivnog upisivanja birača koji ne žive u određenim sredinama.

Za Kreni-promeni je posebno problematično što niko iz opozicije opet nije saopštio projekcije izbornih rezultata u noći izbora.

Kreni-promeni je zahvalio svim posmatračima koji su potpuno volontereski odradili ogroman posao od 6 ujutru, kao i građanima Srbije koji su kroz male donacije i druge vidove podrške omogućili da se organizuje obuka i praćenje izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari