Pokret Ne davimo Beograd objavio svoj plan za rešavanje stambene krize 1Foto: Z. S. M.

Pokret Ne davimo Beograd (NDB) saopštio je danas da je pripremio plan za rešavanje stambene krize koji podrazumeva uvođenje mera kontrolisane stanarine, čiji maksimalan iznos bi bio povezan sa prosečnom platom građana, kao i dodatne mere za postizanje pravne sigurnosti i zakupaca i zakupodavaca.

Kako se navodi u saopštenju NDB, slične mere primenjuju se u velikom broju zemalja Evropske unije: Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Španiji i Francuskoj, kao i u Velikoj Britaniji.

„Ovim predlozima želimo da obezbedimo 1) veću priuštivost stanovanja, kroz uvođenje kontrolisane zakupnine i maksimalnog iznosa zakupnine koja je vezana za iznos prosečne plate 2) dugoročnu pravnu sigurnost zakupa, kroz insistiranje na ugovorima overenim kod notara i 3) pravičnu naplatu poreza državi, kroz oslobađanje poreza na dohodak građana za iznajmljivanje jednog stana sa kontrolisanom stanarinom. Od ograničenja zakupnine bile bi izuzete nekretnine mlađe od sedam godina“, navodi NDB.

Predlogom zakona o zakupu stanova i kuća za stanovanje i kontrolisanoj zakupnini, kao i pratećim Predlogom zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, prvi put bi se uveo red u tržište nekretnina za iznajmljivanje, a podstanarstvo bi izašlo iz crne zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.