Pokret slobodnih građana Subotice: Bezbednost u gradu ozbiljno ugrožena, nasilje poprima oblik epidemije 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Povodom ubistva mladića na Segedinskom putu, gradski odbor Pokreta slobodnih građana (PSG) u Subotici podsetio je da već nekoliko meseci ukazuje na činjenicu da je stanje bezbednosti u Subotici ozbiljno ugroženo i da nasilje poprima, kako su ocenili, “oblik epidemije kojom su zahvaćeni svi građani podjednako”.

“‘Sistem nije zakazao’, reče premijerka pre pet meseci i od momenta kada je to izgovorila, iz dana u dan nas dočekuju sve žalosnije vesti. Sistem nije zakazao jer sistema nema”, naveli su iz subotičkog odbora PSG-a, dodavši da je nasilje prisutno u školama, na televiziji i između vršnjaka, te da je stvorena atmosfera u kojoj vladaju “degradiranje morala, nasilje, život na rubu egzistencije, romantizacija siromaštva, glorifikacija kriminala i kriminalnih ličnosti”.

Iz ove stranke smatraju da se ovaj problem ne može rešiti samo reagovanjem na pojedinačne slučajeve nasilja jer je, kako su naveli, “nasilje u našem društvu, za vreme vladavine ove vlasti, postalo duboko ukorenjeno”.

Zbog toga ističu da mere koje hitno treba da se sprovedu su smena članova Regulatorne agencije za elektronske medije, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy, ukidanje rijalitija i drugih programa koji promovišu nasilje, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks, kao i ostavke ministra policije i direktora Bezbednosno informativne agencije.

Poručuju i da treba poraditi na preventivnim merama koje, kako su ocenili iz subotičkog odbora PSG-a, “u našem društvu nisu još uvek prepoznate”, a koje podrazumevaju aktivan rad psihologa i pedagoga sa decom od najranijih uzrasta, kažnjavanje svakog nasilničkog postupka u skladu sa zakonom, aktivan rad učiteljica, nastavnika, profesora sa svojim đacima i studentima za nadjačavanje štetnih uticaja okoline, što bi, po njihovom mišljenju, podrazumevalo “prestanak veličanja ratnih zločinaca, kriminalaca, vraćanje sramote u društvo i građenje ispravnih moralnih vrednosti”, zatim vraćanje integriteta školi kao obrazovnoj ustanovi, socijalnog statusa i autoriteta zaposlenima u toj ustanovi, te kompletnu reformu obrazovnog sistema.

“Rešavanje nasilja u našem društvu zahteva multidisciplinarni pristup i saradnju svih sektora društva. Neophodna je promena ovog sistema koji očigledno podstiče nasilje – tu promenu možemo postići svi zajedno na predstojećim izborima. Subotici i Srbiji potrebno je društvo koje promoviše mir, pravdu i jednakost”, poručili su iz subotičkog odbora PSG-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari