Pokret za preokret u Subotici zahteva hitno zaustavljanje seče šume u Peščari 1Šuma, foto: Natalija Jakovljević

Gradski odbor Pokreta za preokret u Subotici (PZP) zatražio je danas od gradskih vlasti da se hitno zaustavi neplanska seča šume u zaštićenoj zoni Subotička peščara, a da se odgovorni kazne.

„Zbog nebrige gradske, ali i pokrajinske vlasti, šuma je poslednjih meseci, posebno poslednjih dana, već u značajnoj meri devastirana neplanskom sečom. Na terenu svakodnevno zatičemo seču zdravog drveća“, navodi se u saopštenju Pokreta na preokret.

Ova stranka napominje da je šumsko područje Peščara zaštitna brana od erozije tla i područje na kome se gnezde brojne vrste ptica, a zabeleženo ih je na ovom području više od 170.

„Među njima je i ugrožena vrsta žutog  kosa, veliki i mali slavulj, češljugar, konopljar, zelentar i ostale retke ptice, kao i krupnija divljač poput srna, muflona, divljih svinja, zečeva i fazana. Takođe, na ovom području zabeleženo je prisustvo vojvođanskog slepog kučeta, koje svoj život provodi pod zemljom, u sistemu hodnika, u potrazi za hranom, korenjem trava, rizomima i lukovicama, a među očuvanim prirodnim retkostima je i šumsko-stepska biljka – šafranija, koja je ugrožena usled devastacije“, ocenjuju u PZP.

Dodaju da je uništavanje ove šume zločin prema šumi i životinjskom svetu u njoj, ali i prema Subotici i Subotičanima jer su to bila pluća grada.

“Niko od zaduženih koji brinu o ovom šumskom području nije nevin, od šumara, koji je zadužen za nadgledanje šume, do inspekcije, policije, tužilaštva, a najodgovornija je gradska uprava i gradonačelnik, kao i pokrajinska vlast koja sve to posmatra i nečinjenjem odobrava”, smatraju u ovoj stranci.

Podsećaju da je Predeo izuzetnih odlika Subotička peščara zaštićen od 2003. godine i svrstan u drugu kategoriju zaštite, kao zaštićeno dobro od nacionalnog značaja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari