Pokušaj podizanja dijaloga iz "kliničke smrti" 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ POOL

Poziv šefova diplomatija grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G-7) Beogradu i Prištini da postignu sporazum diplomate nezvanično za Danas tumače kao „još jedan u nizu pokušaja oživljavanja procesa koji je u proteklih nekoliko meseci doživeo kliničku smrt“.

Prema tvrdnjama naših izvora, Grupi sedam, koju čine Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, Amerika i Kanada, „stalo je da se višedecenijski problem Kosova konačno reši, po mogućstvu do kraja ove godine, a to je želja i Evropske unije“.

„Kako stvari trenutno stoje, neizvesno je da je moguće postići sporazum u narednih sedam-osam meseci, jer dijaloga u Briselu odavno nema, zbog odbijanja kosovske vlade da ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije. Ipak, različite države, uključujući najvažnije svetske aktere, poput SAD, nastaviće da podstiču pronalaženje rešenja. U tom kontekstu treba shvatiti i apel G-7“, preciziraju diplomate.

Pojedini izvori Danasa tvrde da će u narednih nekoliko meseci mnoge države „odvojeno pozivati“ predstavnike Beograda i Prištine na sastanke kako bi se „osnažili pokušaji pronalaska rešenja za Kosovo“. „Srpska i kosovska strana se neće sretati licem u lice, ali neke države već su uputile pozive i jednima i drugima, kako bi čuli njihove stavove o Kosovu. Na primer, u pojedinim evropskim prestonicama najpre će boraviti šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a nedugo potom i šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli“, ističu naši sagovornici.

Kako je prenela TV N1 na svom portalu, Grupa sedam pozvala je Beograd i Prištinu da se „konstruktivno angažuju na normalizaciji odnosa putem sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma, kako bi mogli da napreduju na svom evropskom putu“. Ministri G-7 su u zajedničkom „kominikeu“ na kraju samita održanog u Francuskoj naveli da bez efikasne i sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog uz posredovanje EU, ne može biti trajne stabilnosti u regionu. Zvaničnici su istakli svoju posvećenost bezbednosti, stabilnosti, prosperitetu i evropskoj perspektivi šest zapadnobalkanskih partnera.

Dveri podnose krivičnu prijavu protiv Vulina

Dveri su saopštile da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog Vulinove izjave da se „zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima i to što pre“ i da „moramo da utvrdimo gde je linija da bismo mogli da je branimo pokazuje“. Dveri tvrde da „ministar odbrane ne priznaje granice svoje zemlje i da krši član 306 i 307 Krivičnog zakonika zbog čega ćemo protiv njega podneti krivičnu prijavu. Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je ministar odbrane „priznao da na poznaje granice Srbije tvrdnjom da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, jer će država moći da se brani kada se utvrdi linija razgraničenja“.

Dačić u Berlinu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boravi od juče u radnoj poseti Berlinu, saopštilo je MSP. Kako je navedeno, Dačić će danas na poziv svog nemačkog kolege Hajka Masa i ministra privrede i energetike Petra Altmajera učestvovati na Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari