Pola vlade činiće isti ljudi: Provereni kadrovi plus oni koje želi Rusija 1Foto: FoNet / Ognjen Stevanović

Nova vlada Srbije, izvesno je, neće biti formirana pre oktobra. To za Danas kažu izvori upućeni u planove Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i njegove kalkulacije u vezi sa razlozima koji su i doveli do ovolikog odlaganja formiranja izvršne vlasti, čak pola godine od aprilskih izbora.

Prema rečima naših sagovornika, suštinski razlog odlaganja formiranja vlade ispostavio se odmah, a danas je, takođe, preovlađujući, a odnosi se na snažan pritisak Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, s jedne, i Rusije, s druge strane, na opredeljenje Srbije u odnosu na agresiju režima Vladimira Putina na Ukrajinu.

Da novu vladu očekuje opredeljenje – Rusija ili EU – preciznije, uvođenje ili dalje ignorisanje zahteva da se Srbija pridruži gotovo svim evropskim državama, izuzev Belorusije, i uvede sankcije Putinovom režimu a time i građanima Rusije, nije nepoznanica.

Pola vlade činiće isti ljudi: Provereni kadrovi plus oni koje želi Rusija 2
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Ono što jeste nepoznanica predstavlja sastav buduće vlade jer će od izbora ministara, smatraju sagovornici Danasa, zavisiti i stav Aleksandra Vučića u odnosu na navedenu dilemu, bez obzira što on formalno nije mandatar, već je to Ana Brnabić.

Takođe, dodaju oni, pritisak u vezi sa Kosovom ide uporedo sa definisanjem jasnog odnosa prema Rusiji, i to, opet, sa obe strane – i EU i Rusije.

– Činjenica da još nemamo vladu govori o tome da Aleksandar Vučić i dalje ne zna šta da radi. Govori da još nije presekao i odlučio da uvede sankcije Rusiji. U tome je suština, još je u dilemi kome će se prikloniti Zapadu ili Rusiji. Oni uopšte još ne znaju šta će. A, imamo i pritisak oko Kosova, takođe i od strane Rusije a ne samo Zapada – kažu sagovornici Danasa.

Kako ističu, Rusi bi da imaju svoje predstavnike u budućoj vladi.

Podsetimo, Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, boravio je pre desetak dana u Rusiji i tom prilikom se susreo sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Vulin je tako bio prvi ministar, osim mađarskog i beloruskog, koji je otputovao u zvaničnu posetu Moskvi od izbijanja rata u Ukrajini.

To se u velikom delu javnosti tumačilo upravo kao pokušaj uticaja režima Vladimira Putina na budući sastav vlade Srbije, imajući u vidu izrazitu antizapadnu retoriku navedenog srpskog ministra.

Osim toga, Ivica Dačić i njegova socijalistička partija Srbije će, takođe, i deset godina nakon preuzimanja vlasti od strane Srpske napredne stranke, opet imati značajna mesta u izvršnoj vlasti, a, s obzirom da socijalistički kadrovi vode i imaju najznačajnije funkcije u poslovima sa naftom u Srbiji, kao i da otvoreno zastupaju proruske geostrateške interese, može se taj pritisak Rusije na buduću vladu već jasno nazreti. Iako izvršna vlast još nije formirana.

Sagovornici Danasa kažu, međutim, da će neki sadašnji ministri biti izbačeni iz budućeg tima Ane Brnabić.

– Na kraju će pola vlade biti isto kao u prethodnom sazivu. Preovlađujuće će biti oslanjanje na proverene kadrove, kao i utisak o ponovnom pokušaju pravljenja balansa – Istok, Zapad – zaključuju sagovornici Danasa.

Prema rečima Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, nepostojanje vlade omogućava Vučiću da i dalje predstavlja svima, uključujući i međunarodnu zajednicu kako je suočen sa pritiscima i mora dugo da vaga o ministrima.

Pola vlade činiće isti ljudi: Provereni kadrovi plus oni koje želi Rusija 3
Foto: Medija centar

– Tu spadaju i navodne priče o tome koga žele ili ne žele razne ambasade i strane prestonice. Tako i kupuje još malo vremena za izbegavanje nepopularnih poteza. Sa druge strane, demonstrira pre svega SNS, ali i partnerima i celoj javnosti da niko drugi nije neophodan i da zemlja isto funkcioniše i sa i bez vlade, jer je na Andrićevom vencu jedini centar odlučivanja – kaže Popović za Danas.

Kako dodaje, kandidati za ministre još malo će se peći na tihoj vatri ne znajući koga će od njih vođa na kraju da odabere.

– Verujem da je to važan deo Vučićeve političke prakse – maksimalno ponižavanje saradnika, kako slučajno neko ne bi pomislio da priđe blizu njegovoj apsolutnoj vlasti. Treba se uostalom setiti da ovo nije prva naprednjačka vlada koju dugo čekamo – zaključuje Dragan Popović.

Vlada prelazi u oktobar?

Iako su i mandatarka za sastav vlade, Ana Brnabić, i lider SNS, Aleksandar Vučić, najavljivali da će nova vlada biti izabrana do kraja septembra, nedavno je javnosti saopšten novi rok i to za predlog sastava vlade. Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. avgusta da veruje da će Vlada biti formirana u septembru.
Međutim, kako je najavio Miloš Vučević, potpredsednik SNS, Brnabić će svoj predlog za sastav vlade izneti do 25. septembra.
– Do 25. septembra može se očekivati predlog novog sastava vlade – izjavio je prekjuče Vučević i istakao da je krajnji rok za izbor vlade 30. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari