Polaganje zakletva na Severu: KP pripremila plan, ne očekuje incidente 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Nakon višednevnih najava preuzimanje vlasti od strane predstavnika manjinskih zajednica u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, danas je putem medija stigla potvrda da novoizabrani gradonačelnici sutra polažu zakletve. Kosovska policija je pripremila operativni plan i ne očekuje incidente, a EULEX je na oprezu i nada se da će sve da protekne kao tokom polaganja zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice – prenosi Kossev.

Napuštanje institucija, pa potom i bojkot izbora od strane Srba, doveli su do toga da na Severu Kosova skoro i da nema predstavnika srpske zajednice u lokalnim institucijama.

Kao pobednik aprilskih izbora u Severnoj Mitrovici izašao je Erdan Atić iz Samoopredeljenja.

Novi gradonačelnik je već položio zakletvu – 19. maja u zgradi opštine u kojoj su istog dana osvanule kosovske zastave.

Iz Srpske liste koja ne priznaje ove izbore tada su na vanrednoj konferenciji kosovskom premijeru dali rok do 1. juna da prestane sa „represijom,“ a direktor Kancelarije za KiM poručio je da je počela okupacija Severa Kosova. Sa druge strane, nije bilo zabeleženih incidenata, što je potvrđeno i iz Kosovske policije.

Prištinski zvaničnici već danima najavljuju polaganje zakletva i ostalih novoizabranih gradonačelnika u opštinama na Severu Kosova. Prištinski mediji izvestili su danas da će to biti učinjeno sutra, odnosno tri dana uoči isteka zakonskog roka, ali ne u opštinskim zgradama, u kojima su smešteni i Privremeni organi, kako se najavljivalo.

Prema navodima medija, novoizabrani predsednik opštine Zvečan, Iljir Peci (Ilir Peci), položiće zakletvu u selu Boljetin u 10 sati. U isto vreme planirano je polaganje zakletve novoizabranog gradonačelnika Zubinog Potoka, Izmira Zećirija (Zeqiri), ali u Čabri. Tri sata kasnije, položiće zakletvu i Ljuljzim Hetemi (Lulzim), novoizabrani gradonačelnik Leposavića, u lokalnoj kancelariji u naselju Bistrica, javila je Koha.

Iz Kosovske policije potvrdili su danas za KoSSev da je za sutra pripremljen operativni plan koji će da se primenjuje u sve tri opštine.

„Imaćemo više policajaca na ulicama. Isto kao i za Severnu Mitrovicu, tamo gde se oni (novoizabrani gradonačelnici) nalaze, bićemo i mi“, kazao nam je zamenik komandira Kosovske policije, Veton Eljšani.

Ocenjuje da za sada sve izgleda „kako treba“. Kaže da ne očekuju incidente, ali da su na oprezu i „pripremljeni za sve“.

Potvrdio je da je planirano da polaganja zakletve obezbeđuju samo pripadnici Kosovske policije regiona Sever.

Sa druge strane, iz misije EULEX navode za KoSSev da su njihovi službenici spremni da reaguju, ukoliko Kosovska policija zatraži pomoć.

Ocenjuju da je bezbednosna situacija na Severu Kosova mirna, ali i dalje krһka.

„Imajući u vidu ceremonije polaganja zakletve, formirana policijska jedinica Misije i rezervna policijska jedinica su spremne da podrže Kosovsku policiju kao drugi bezbednosni odgovor, ukoliko bude zatraženo i ako je potrebno, u održavanju stabilnosti Kosova i bezbednosti svih njegovih zajednica“, naveli su.

Poručuju da su na oprezu, ali i da očekuju da će ceremonije polaganja zakletve slediti primer Severne Mitrovice i proteći bez incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari