Policija Kosova potvrdila: Novčane kazne od 22. novembra za vozila sa srpskim tablicama 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Kosovska policija potvrdila je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da će od 22. novembra početi da izriče kazne vozačima koji upravljaju vozilima sa srpskim tablicama. Izricanje presude počeće ujutru, 22. novembra, posle 8.00 časova.

Izricanje presude deo je odluke Vlade Kosova da preregistruje automobile nelegalnih srpskih registarskih oznaka u RKS, Republika Kosovo.

Mera upozorenja traje do 21. novembra, nakon čega će biti izrečene kazne od 150 evra. Kako je saopštila kosovska policija, ova mera će trajati do 21. januara 2023. godine.

Do 20. novembra, prema podacima policije, vozačima automobila sa nelegalnim srpskim tablicama izrečeno je oko 1.740 upozorenja.

Srbi u severnim opštinama Kosova upozorili su da će se protiviti izricanju novčanih kazni, kao što su se protivili Vladinoj odluci o registarskim tablicama.

Vlada Kosova počela je da sprovodi svoj plan 1. novembra.

Planom preregistracije automobila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija predviđene su tri faze.

Prva faza podrazumevala je opomenu vozačima, druga predviđa kaznu do 150 evra za vozače koji ne preregistruju svoja vozila.

Treća faza predviđa izdavanje probnih tablica do 21. aprila, kada će, odlukom Vlade Kosova, u toj zemlji biti zabranjene registarske tablice koje izdaje Srbija, pa je predviđeno da se vozila sa legalnim tablicama Putevima će voziti RKS, odnosno Republika Kosovo.

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu uspeli da postignu dogovor 21. novembra u vezi sa registarskim oznakama KM (Kosovska Mitrovica). Ove tablice, koje izdaju vlasti Srbije, a koriste se samo u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, za zvaničnu Prištinu su nelegalne.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel zatražio je od stranaka da ispune njegove zahteve – da Kosovo odmah obustavi sledeću fazu odluke o registarskim tablicama, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica.

Ovaj predlog je predložen Kurtiju i Vučiću na sastanku u Briselu 21. novembra, ali ga, kako je rekao Borelj, kosovski premijer Kurti nije prihvatio.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari