Da li stiže novo doba protesta Srbija protiv nasilja i ko će se od političara prvi popeti na binu? 1Šetnja Srbija protiv nasilja Beograd Foto: Lazar Novaković

Da li je došlo vreme da tehnički organizatori protesta takozvanog proevropskog bloka konačno stanu na govornicu i koliki je to rizik, imajući u vidu sada već tradicionalno nepoverenje koje građani imaju prema političkim strankama, uprkos jasno izraženoj potrebi da smene režim Aleksandra Vučića, pitanja su koja će očigledno dobiti odgovor u skorijoj budućnosti.

Poslanik Demokratske stranke, Miodrag Gavrilović predložio je da prvi politički govornici na protestu Srbija protiv nasilja budu poslanici Ne davimo Beograd, Radomir Lazović i Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke.

Ako neće vlast, opozicija će morati da ispuni zahteve protesta

– Za mene promena karaktera prostesta, zavisi od toga da li smo iscrpeli sve mogućnosti da vlast ispuni zahteve ili ćemo morati tražiti podršku građana da ih smenimo, pa da opozicija ispuni zahteve. To bi moglo biti i prvo obećanje, neka vrsta društvenog dogovora opozicije i građana. Prvi potez nove vlasti treba da bude ispunjenje svi zahteva protesta “Srbija protiv nasilja”. Poslanički klubovi koji organizuju proteste se sve dogovaraju zajedno, a u ovom trenutku nismo doneli sličnu odluku – kaže za Danas Radomir Lazović.

Mi smo se trudili, napominje, da protest “Srbija protiv nasilja”, pored svog jako tragičnog povoda i glavne poruke, bude platforma za ljude o koje se sistem ogrešio, za sve žrtve ovog režima i mislim da smo uspeli u tome.

– Paralelno smo u Narodnoj skupštini koristili svaki dostupan sekund da objasnimo važnost ispunjenja zahteva protesta “Srbija protiv nasilja” i mislim da smo dobro to uradili jer su se argumenti mogli videti na RTS-u i mogli smo dopreti i do onih ljudi koji nemaju nezavisne medije. Koliko je to bilo uspešno govori i istraživanje organizacije CRTA koje kaže da postoji ogromna podrška zahtevima protesta, tolika da čak i 20% glasača SNS smatra da su oni ispravni – kaže Lazović.

Da li stiže novo doba protesta Srbija protiv nasilja i ko će se od političara prvi popeti na binu? 2
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Čega je dokaz poverenje Miodraga Gavrilovića

Kako dodaje, novi veliki talas pritiska na režim očekuje u septembru, kada će doći i do omasovljenja protesta.

– Ukoliko vlast i uprkos tome ne ispuni zahteve, mi moramo da podvučemo crtu i da napravimo društveni dogovor sa građanima i tražimo njihovu podršku, kako bi opozicija smenila režim i kao prvi korak nove vlasti ispunila zahteve protesta “Srbija protiv nasilja”. To ne znači nužno jednu izbornu listu, ali znači jako tesnu saradnju i podršku kakva očigledno postoji među opozicionim poslaničkim klubovima koji organizuju protest. Dokaz toga je i poverenje i predlog kolege Gavrilovića da budem jedan od prvih govornika na protestu – kaže on.

Ispunjavanje zahteva protesta je nešto najpreče, dodaje, i zbog žrtava i porodica preminulih, ali i zbog celog društva koje strepi za bezbednost i dece i svih nas.

– Ispunjenje ovih zahteva treba da bude naše obećanje,neka vrsta zaveta za koji tražimo podršku građana. Naravno Srbiji treba potpuno drugačija politika u svim oblastima, ali ovo je prioritet. Da li je došao taj trenutak kada je iscrpljena i poslednja mogućnost da se vlast natera da donese ispravne odluke, ponoviču, stvar je procene organizatora zajedno, ali nakon toga treba ljudima jasno reći da se vlast mora smeniti i tada mislim da bi trebalo i da govorimo na protestu – ističe Lazović.

Vrela jesen za Vučića

Očekuje da septembar i cela jesen budu uzavreli za režim.

– Mislim da će doći i do omasovljavanja protesta “Srbija protiv nasilja” kao i pojave drugih protesta jer mnogo je društvenih grupa nezadovoljno, od poljoprivrednika, preko advokata do ekologa. Neophodno je političko razrešenje ove velike krize, a SNS je u ozbiljnom padu i zato i mislim da će bežati od izbora u novo nasilje, napade na neistomišljenike i produbljivati podele u društvu – objašnjava sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari