Politički narativ o Kosovu i dalje je mitomanski 1Foto EPA DANIEL NAUPOLD

Predsednički mandat Aleksandra Vučića, koji je sa premijerske prešao na tu funkciju pre tačno godinu dana, obeležilo je u najvećoj meri bavljenje pitanjem Kosova – iz unutrašnjeg i spoljnog ugla.

Nepunih mesec dana nakon preuzimanja predsedničke funkcije, Vučić je pokrenuo takozvani „unutrašnji dijalog“ o Kosovu, započevši istovremeno intenzivne susrete sa značajnijim evropskim i svetskim liderima u vezi sa istom temom.

Izvesno je da je jednostavnije suditi o smislu i rezultatima jednogodišnjeg „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu, s obzirom na prilike neposrednijeg uvida u taj proces, dok je o tome šta je predsednik Srbije postigao u smislu onoga što pretpostavlja kao uspeh i javni interes građana Srbije u kontaktu sa svetskim liderima, usled izostanka svih informacija, moguće donositi manje izvesne zaključke.

– Unutrašnji dijalog o Kosovu je nekoliko internih sastanaka predstavnika vlasti i različitih organizacija i institucija. Tu nema ni strukture, ni predloga, a najvažnije – nema slobodnih medija koji su jedina adresa za pravi društveni dijalog o Kosovu. Ova farsa je jeftin trik za međunarodnu zajednicu bez ikakvog uticaja na donosioce odluka ili javnost. O pravoj politici Aleksandra Vučića prema Kosovu govore svakodnevni govor mržnje i pozivanje na rat u medijima pod njegovom kontrolom, divljanje desničarskih grupa (poput Šešeljevih radikala ili Zavetnika) opet pod njegovom punom kontrolom, izjave srpskih zvaničnika koji konstantno podgrevaju nacionalizam i mržnju i postupci države poput sprečavanja sportskih događaja ili maltretiranja kosovskih umetnika na granici – ocenjuje za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

On dodaje da je politika vlasti u Srbiji jasno usmerena protiv normalizacije srpsko-albanskih odnosa.

– Stalni konflikt, praćen nacionalizmom koji vlast sama pumpa, omogućava Vučiću da preti zapadnim državama kako je javno mnjenje u Srbiji spremno za radikalnije metode ako ih on ne smiri. Tako dobija oreol jedine prepreke nekakvoj erupciji antievropskih snaga u Srbiji i zauzvrat dobija jedino što ga realno interesuje – prećutnu dozvolu za uspostavljanje autokratskog sistema vlasti u Srbiji – zaključuje sagovornik Danasa.

Miloš Teodorović, glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu Radija Slobodna Evropa, ukazuje da su učesnici unutrašnjeg dijaloga, po Vučiću, većinom za zamrznuti konflikt.

– On sam, tako kaže, za to nije, ali poruke koje često emituje, a još češće ljudi iz njegovog okruženja, ostavljaju utisak da upravo to radi. Politički narativ o Kosovu u Srbiji i danas je značajnije mitomanski nego racionalan. Pri čemu se, što posebno brine, ako govorimo o Vučiću (a treba podvlačiti da se radi i o njegovom i okruženju premijerke Brnabić) jaz između dve strane produbljuje, tako što se tenzije povodom svih nemilih događaja (od hapšenja Marka Đurića, pa do događaja u Starom Grackom) suštinski raspiruju, umesto da se spuštaju – ocenjuje Teodorović za Danas.

On ističe da bi podizanje tenzija u srpskoj javnosti moglo da ima za cilj stvaranje neizdržive atmosfere, u kojoj bi onda predsednik, i njegovo okruženje, u finalu prihvatili „pravno obavezujući sporazum“ kao stanje, ne izbora, već neizrecive nužde.

– Pri tome dve stvari tokom unutrašnjeg dijaloga nisu objasnili: kako Beograd vidi „pravno obavezujući sporazum“ kao i buduću Zajednicu srpskih opština. Vučić je shvatio nijanse nesnalaženja današnje Evrope pred izazovom mađarskog i sličnih populizama… Vučiću od ruke polazi da sa svima igra na njihov način i za sada to funkcioniše – zaključuje naš sagovornik.

Sa Erdoganom četiri, sa Merkel tri susreta

U proteklih godinu dana predsednik Srbije susreo se četiri puta sa Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Turske, dva puta sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, tri puta sa Angelom Merkel, nemačkom kancelarkom, odnosno jednom sa Donaldom Trampom, predsednikom Sjedinjenih Američkih Država. Beograd su u proteklom periodu posetili predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsednik EP Antonio Tajani, visoka predstavnica Federika Mogerini, kao i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari