Poništeni izbori na biračkom mestu u Velikom Trnovcu 1Foto: Beta/Narodna skupština Republike Srbije (arhiva)

Konačni rezultati parlamentarnih izbora ponovo su prolongirani, a samim tim i rok za konstituisanje republičke izborne skupštine.

Naime, Republička izborna komisja, zbog prigovora koji je podnela koalicija oko Socijalističke partije Srbije, većinom glasova poništila je ponovljene izbore na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu.

Ocenjeno je da se glasanje poništava zbog velikih nepravilnosti, a da će RIK naknadno odlučiti kada će izbori na ovom biračkom mestu biti ponovljeni.

Jedan od povoda zbog čega je poništeno glasanje u Velikom Trnovcu je što je na tom mestu glasao Ekrem Fejzulahi koji, kako, kako je dokumentovala policijska stanica iz Surdulice ne poseduje biometrijsku ličnu kartu, niti putne isprave. Navedeno je i da čak nije evidentirano da je uopšte glasao.

Nikola Jelić, ovlašćeni predlagač RIK-a rekao je da zbog uočenih nepravilnosti postoji dovoljno dokaza za meritorno odlučivanje o poništavanju, ali i ponavljanju glasanja na tom mestu u Bujanovcu.

Članovi republičke izborne komisije u više navrata konstatovali su da zbog izmene Zakona o izboru narodnih poslanka”,ponavljanje izbora i odlaganje konačnih rezultata može da ide u nedogled.

“ Mi smo zakonom vezani i tako ćemo i postupati”, naveo je Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a podsećajući da je Republička izborna komisija, drugostepeni organ, ali da je trećestepeni, Upravni sud.

Remzija Redžepi, članica RIK-a odbacila je primedbe iz prigovora socijalista, navodeći da su optužbe paušalne i da se iz prigovora ne vidi koje osobe su glasale, u kom broju, i u koje vreme.

“To je pokušaj da se prikaže da je bilo neregularnosti, bez materijalnih dokaza. U učionici u kojoj se glasalo bili su samo članovi biračkog odbora i nije tačno da je broj glasačkih listića bio veći od broja izašlih na izbre. Jednom rečju radi s o manipulaciji, a i sam izveštaj MUP-a Surdulica pribavljen je neovlašćeno. Zato smatram da prigovor treba odbiti, inače, izborni proces može trajati u nedogled dok socijalisti ne vrate izgubljeni poslanički mandat”, navela je Redžepi.

Na primedbu da je MUP Surdulice postupio nezakonito reagovao je Miljkan Karliičić navodeći da RIK ima pravo da traži i dobije podatke i da je sve urađeno po zakonu.

Vladimir Todorović, primetio je da je od dana održavanja izbora prošlo 37 dana, a da još nema konačnih rezultata parlamentarnih izbora.

“Slovenija je imala izbore posle nas i oni su već zaokruženi”, rekao je Todorić, ali je i konstatovao da se u prigovoru radi o krupnim stvarima, da je bilo primene sile, da su glasali ljudi koji nisu u biračkim spiskovima. Naveo je da je RIK u obavezi da podnese krivičnu prijavu za dela koja se podnose po službenoj dužnosti i dodao da se nada da će tokom ponavljanja izbora biti izabran novi birački odbor u Velikom Trnovcu.

Aleksandra Ilić, navela je da RIK primenjuje dvostruke aršine, jer se slična situacija desila u Jagodini, gde su roditelji čak potvrdili da njihov sin nije glasao i da je bio u inistranstvu.“ Ovde se odluke donose zbog onih koji podnose prigovore”, rekla je Ilić.

Većina članova RIK-a konstatovala je da su za ovo prolongiranje saopštavanja konačnih rezultata izbora krive nedavne brze izmene Zakona o izboru narodnih poslanika. Prema zakonu, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja konačnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja parlamenta. Na sve te korake Srbija će čekati još, dok se ne završe izbori u Velikom Trnovcu i ne isteknu svi rokovi za prigovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari