zdravko ponošfoto FoNet Milica Vučković

Obmana je srednje ime ovog režima. Vode zemlju u propast svih ovih 11 godina obamjujući građane da je dobar život tu iza ćoška. Ova vlast ne preza ni od čega – kaže u razgovoru za Danas Zdravko Ponoš, lider stranke „Srbija centar“ (SRCE), koji nastupa na izborima u okviru koalicije Srbija protiv nasilja.

Ponoš u odgovoru na pitanje šta nam govori poslednji slučaj navodnog napada na štandove SNS u Kragujevcu, kada je izbornoj atmosferi reč, kaže da ne bi išao toliko daleko i poverovao da je ovaj iscenirani incident signal da SNS toliko loše stoji pa da moraju ovakvim stvarima da pribegavaju.

– Pre bih rekao da su nešto testirali. Ne bi me iznenadilo da je ta igranka bila u funkciji nekih fokus grupa da se vidi kako na ovakve stvari reaguju različite grupe glasača. Sve za slučaj da im zatreba takav scenario.

Ako izađe još tih pet odsto glasača…, kaže Ponoš

*Ukoliko su istiniti navodi o tome da je SNS poslao svoje nasilnike da ruše sopstvene štandove, koliko takav “skeč” ima uticaja na promenu izborne volje i šta može dalje predstavljati?

– Kao što rekao, ne verujem da je funcija skeča bila da meri uticaj na izbornu volju, nego da Ii je to roba koja može da se proda. Verujem i da se većina građana već opedelila kome će pokloniti poverenje. Važno je međutim da izađu oni koji ne veruju ovoj vlasti, ali nisu uvereni da je promena moguća na ovim izborima. Upravo od njih zavisi da li će će promena desiti. Ako oni izađu, ako izađe još tih pet odsto glasača, Srbija će konačno moći da se okrene ka normalnosti.

*Pitanje koje se ponavlja sve učestalije kako se izbori približavaju je ono o pružanju ruke desnice levici i obrnuto – posle izbora. Šta predviđate?

To je i moguće i potrebno. Ako SNS sa svojim trabanima ostane na vlasti još neko vreme, neće ništa ostati od države. Neće ni ta levica ni ta desnica imati telo na kojem će da stoje. Šteta je što nije bilo volje i odgovornosti kod svih da se saglasnost o tome postigne i pre izbora.

*Senka sumnje stoji nad Zavetnicima, Dverima i nad Narodnom strankom. Iz različitih razloga. Kako Vi vidite ponašanje ove tri opcije pre izbora i hoće li se ono promeniti nakon izbora?

– Predizborna retorika zna da bude tvrđa kako bi se najpre oivičilo vlastito biračlo telo pa tek onda eventuačno širilo. Treba sačekati da se izbori završe pa onda da se vidi ko će uopšte biti u prilici da pruži doprinos kreiranju parlamentarne većine. Uostalom, nisu se svi koji ste naveli ponašali na isti način. Ne bih da poredim Narodnu stranku i Zavetnike.

*Šta Vi mislite o postizbornoj saradnji sa desnicom?

– Na ovim izborima mi se borimo da povratimo oteto pravo da biramo. Mi na ovim izborima biramo pravo da biramo. To pravo treba svima, bez obzira na ideološka opredeljenja. Šta je normalnije nego da se zajedno izborimo za to oteto pravo. To se radi tako da se skloni ova vlast koja nam je otela to pravo. A onda da zajedno uspostavimo normalnost u kojoj ćemo moći da se nadmećemo argumentovao zastupajući različite stavove u regularnoj atmosferi. Dakle moguća je saradnja sa svima koji nisu Vučićevi trabanti.

INTERVJU Zdravko Ponoš: Vučić ne zna da sačuva zemlju i narod, ali mu očuvanje lične vlasti ide od ruke 1
Iks/Marinika Tepić

* Već je postalo uobičajno da se kaže da se na izborima za prevlast bore Đilas i Vučić. Razume se da to potenciraju opcije bliske Vučiću. Kako Vi doživljavate to da Vas nazivaju da igrate kako Đilas kaže?

– Koliko primećujem, tu formulaciju koriste uglavnom oni koji nisu pokazali razumevanje u kakvom stanju je ova zemlja i da to stanje zahteva da se sujete i surevnjivosti ostave po strani, bar na neko vreme. Koaliciona saradnja ne bi trebalo da bude samo čamac za spasavanje kako bi se sa rejtingom ispod cenzusa uskočilo u parliament. Postoje vremena kad su ulozi mnogo veći. Kad je ulog budućnost zemlje. Tako je bilo 2000., tako je ponovo danas.

S druge strane, jasno je da je lista Srbija protiv nasilja nasnažnija opoziciona grupacija. Razumljivo je da to nije po volji onima iz opozicije koji slabije stoje, ali neće im pomoći napad ni na koga u opoziciji, pa ni na SPN. Od toga korist može da ima samo režim.

*Da li mislite da će biti neophodno da građani brane izbornu volju na ulici?

– Nadam se da neće. Ali ako pogledamo uznaredovalu sklonost režima ka lažima i prevarama, ka otimanju onoga što im ne pripada, ne treba isključiti da će nastaviti da kradu i po zatvaranju birališta, ako im rezultati ne budu po volji. Ako se to desi, onda nema povlačenja, nema predaje. Tada se brani narodna volja, ne brani se partijska imovina.

Indikativno je koliko bahato Aleksandar Vučić, sa pozicije predsednika Srbije vodi funkcionersku kampanju. On je u kampanji kao da su predsednički, a ne parlamentarni i delom lokalni izbori. Formalni predsednik SNS Vučević se ne pojavljuje u kampanji ni u funkciji vodonoše. Kampanju vode Aleksandar Vučić i njegove dvorske lude. Ostali s nestrpljenjem isčekuju da li će biti u prilici i da li će im udeliti svojom milošću neku apanažu.

Vučić se pre par dana u Nišu čak narugao propisima koji zabranjuju njegov omiljeni vid kampanje u 30 dana pred izbore. I onda mu to nije bilo dosta nego je u sklopu kampanje otišao da se slika sa pripadnicima specijalnih jedinica Vojske Srbije. Kakvu poruku je hteo tim gestom da pošalje opoziciji i građanima?

Pokazao je nedavno da je otišao predaleko u nerazumevanju čemu vojska služi i kako se angažuje. Ovaj put je, bar se nadam samo pribegao svom standardnom razumevanju uloge vojske. Da mu bude pretorijanska garda, dekor za slikanje i manekenka vojno-industrijskog i trgovačkog lobija.

Drugim rečima, ne zna da sačuva zemlju i narod, ali mu očuvanje lične vlasti ide od ruke. Tome se i posvetio, za to je spreman da pokrene sve resurse i prekrši sve regule.

*Da li predviđate nasilje režima, imajući u vidu raniju praksu? Kakva su Vaša razmišljana kao posmatrača prilika na tu temu…

– Želim da verujem da se neće upustiti u tako opasnu stvar. Ne treba im dati povoda za to. Ali indikativan je slučaj iz Kragujevca da bi se videlo u kom smeru razmišljaju. Povod su u stanju da kreiraju i sami. Ne bi bilo prvi put. Vučić je znao da kreativno interpretira neke situacije kako bi pokretao vojsku na obodu KiM iz unutrašnje-političkih razloga, samo zbog slikanja kojim bi pokrio neku svoju brljotinu.

U više navrata policija i BIA su učestvovali u scenarijima generisanja straha kao bi se Vučiću namestio penal da ispadne državnik. Neka pokažu da su u stanju da reše elementarni problem koji predugo tišti decu, roditelje, nastavnike. Mislim na dojave o bombama u školama,

Ali ne, oni su odlučili da stvar reše tako što će relaksirati svoju procedure. Na isti način kao što su problem sa nedozvoljenim niovoom alfatoksina u mleku vlasti rešile podizanjem dozvoljenog nivoa.

Kreativna je ova vlast. Ali na pogrešan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari