Ponoš: Srbi na Kosovu glavni gubitnici izbora jer su prepušteni sami sebi i prištinskim hirovima 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Izbori na severu Kosova bili su sredstvo kojim su Amerikanci održali lekciju Aleksandru Vučiću i pokazali mu da ne može da ih ucenjuje, smatra lider pokreta SRCE Zdravkо Ponoš, dok predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić ocenjuje da je Srbija od početka imala nameru da dovede do loše atmosfere u nastavku pregovora.

Vuletić je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da vlasti u Srbiji sada dobile ključni argument za stav da je namera Prištine odavno bila da protera sve Srbe i okupira sever Kosova, a da su oni sve to unapred znali.

„U stvari je sve sasvim suprotno, Aljbinu Kurtiju ne odgovaraju ovakvi rezultati i oni znaju da Kurtiju ne odgovaraju ovi rezultati”, tvrdi Vuletić i podseća da je rečnik i način obraćanja predstavnika Beograda posle izbora pokazao da „mi očigledno nemamo kapaciteta da se razumemo i sporazumemo sa bilo kim u regionu“.

Po njemu, Srbija je pozivom na bojkot izbora u četiri opštine na severu Kosova prevarila i Prištinu i međunarodne aktere, umesto da je pozvala Srbe da izađu na izbore i da prihvate proces normalizacije.

Kako je ukazao, ozbiljan faul jeste i glasanje protiv ulaska Kosova u Savet Evrope, što je suprotno i Briselskom sporazumu i evropskom planu.

Vuletić smatra da je ”potpuno svejedno iz našeg ugla gledanja da li će Kosovo da bude u Savetu Evrope sutra, preksutra ili za godinu dana“.

Da se on pitao, potrudio bi se da „Srbija još pre deset ili 15 godina pomogne Prištini i Kosovu da postanu deo Saveta Evrope, jer bi to bilo korisno za sve građane Kosova, ne samo za Srbe i ne samo za Albance”.

Istovremeno, Ponoš ocenjuje da su izbori na severu Kosova debakl Vučićeve spoljne politike, da je tu probao da ”igra tvrdo”, a da je sada ljut i nervozan, i da se ponaša kao pop koji je ljut na celo selo zbog stvari koje mu se dešavaju u porodici.

”Prema njegovom viđenju, „Vučić je Prištini dao državnost i potpisao da neće praviti smetnju ulasku Kosova u međunarodne organizacije, a onda insistira da Srbi neće da prihvate dokumenta ili tablice”.

Kako je objasnio, Vučić sada tera Srbe da budu veći patrioti nego što su Srbija i njen predsednik.

Ponoš smatra da bi Vučićeva najava promene strategije spoljne politike mogla da implicira kako sada postoji neka strategija, a ona, kako kaže, ne postoji.

”Njegova spoljna politika je privatna i nastaviće da bude takva”, predvideo je on i ocenio da je najava ”retorzične spoljne politike” nastavak priče Vojislava Šešelja za vreme ratova, koja se svodi na načelo ”ko glasa kako nama nije po volji, mi ćemo da mu se osvetimo”.

Ponoš je u razgovoru sa Tamarom Skrozza izjavio i da je glasanje o ulasku Kosova u Savet Evrope nešto što je dogovoreno i očekivano, pa nije jasno zašto se Vučić sad zgražava.

Konačno, on ukazuje da su Srbi na Kosovu glavni gubitnici izbora i postizbornih dešavanja, jer su prepušteni sami sebi i prištinskim hirovima.

”Beogradska vlast ih non-stop koristi kao piona u političkom marketingu i demonstrira svoju moć nad njima da bi dobila izbore u ostatku Srbije”, zaključuje Ponoš u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari