Popović: Malo je stvari za koje je Šolc mogao da pohvali vlasti u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/Andreas Gora / POOL

“Prvi susret Aleksandra Vučića i Olafa Šolca dogodio se u veoma nepovoljnom trenutku, u kontekstu krize u Ukrajini i zastoja dijaloga Beograda i Prištine. Čini mi se da je malo stvari za koje je Šolc mogao da pohvali vlasti u Srbiji, s obzirom da je poznat stav Nemačke i po pitanju sankcija, ali i dijaloga sa Prištinom. Poruke koje smo mogli da čujemo nakon sastanka su očekivane i skrojene po diplomatskoj meri”, kaže za Danas Sofija Popović sa portala European Western Balkans.

Iako je, prema njenim rečima, predsednik Vučić rekao da Srbija ostaje posvećena svom putu ka Evropskoj uniji, to ne znači da će u skorije vreme uvesti sveobuhvatne sankcije Rusiji.

“Vučić će i dalje pokušavati da kupi vreme, svestan činjenice da unutar EU postoje i dalje države članice koje negativno gledaju na proširenje. Iako je malo verovatno da uvođenje sankcija ubrzati put Srbije ka EU, ukoliko se to ne dogodi, više je nego očigledno da će posledica i zastoja u procesu biti. Tako da u budućnosti možemo očekivati da će Srbija sa „švedskog stola“ sankcija EU Rusiji birati one najmanje štetne za odnose sa Rusijom i prorusko orijentisano javno mnjenje. Ostaje pitanje da li će to Briselu biti dovoljno”, smatra Popovićeva.

Ona ističe da je značajno da je još jednom nemački kancelar ponovio da će pružiti podršku Berlinskom procesu, regionalnoj inicijativi koju je pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel. Njegova poruka je jasna,a to je da će Nemačka u budućnosti očekivati od regiona da radi na dovršavanju kreiranja Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), dok lična inicijativa Edija Rame, Zorana Zaeva i Aleksandra Vučića, Otvoreni Balkan, za Nemačku ostaje u drugom planu.

“Već duže vreme sve oči Zapada uprte su u situaciju u Bosni i Hercegovini, a Milorad Dodik je nedvosmisleno politička figura za koju mnogi u EU veruju da je destabilizujući faktor za tu zemlju. Možemo očekivati da će zapadni zvaničnici i ubuduće tokom sastanaka sa Vučićem spominjati situaciju u BiH i ponašanje Milorada Dodika, jer je više puta ponovljeno da se od Srbije očekuje konstruktivan pristup i angažovanje u razrešenju političke krize u BiH”, ističe sagovornica Danasa.
Ona napominje da ostaje da se vidi da li će to dovesti do udaljavanja Vučića i Dodika koje toliko dugo svi najavljuju

“Cilj nemačkog kancelara Olafa Šolca bio je da proba da uz pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića neutrališe rizične tačke na Balkanu preko kojih Rusija može da destabilizuje Evropu”, napominje za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktične politike.

Popović smatra da je na prvom mestu situacija u BiH i stalne pretnje Milorada Dodika da će krenuti ka rušenju te države. Sa druge strane srpsko- kosovski konflikt je i dalje potencijalno najrizičnija situacija na Balkanu.

“Stoga su ove dve teme dominirale tokom današnjih razgovora u Nemačkoj. Šolc je pragmatičan političar i sasvim mu je dovoljno da Vučić obeća da će držati stvari pod kontrolom, uz verbalnu osudu Rusije. Verujem da u tom slučaju neće biti preterano velikog pritiska na Srbiju da uvede sankcije Rusiji. Naravno, sve ovo će zavisiti i od daljeg razvoja situacije u Ukrajini, ako rat dodatno eskalira, menjaju se i pozicije svih aktera, pa će i pozicija Srbije biti drugačija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari