Portparol nemačke vlade: Razočarani smo što kriza nije rešena, ZSO da uđe u agendu dijaloga 1Foto: FreeImages / fcl1971

Portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt izjavio je da je nemačka vlada razočarana jer kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu uspeli da se dogovore oko rešenja aktuelne krize, prenosi  Kosovo online Dojče vele.

On je na konferenciji za novinare rekao da je dobro što je Kurti odložio rok za izricanje kazni za 48 sati i pozvao obe strane da to vreme iskoriste za postizanje rešenja.

„Dobro je što je Vlada na Kosovu odlučila da suspenduje na 48 sati izvršne mere, odnosno izricanje novčanih kazni. Važno je da se ovaj period iskoristi za postizanje stabilnog rešenja ovog spora, što bi dovelo i do eskalacije Situacija“, rekao je on.

Hebeštrejt je apelovao na vladu Kosova da ne izriče kazne u ovom period, kako time ne bi ometala održivo rešenje.

„Hitna je normalizacija odnosa između dve zemlje“, rekao je on.

Portparol nemačke vlade je dalje ukazao i na neophodnost da se što pre postigne sporazum u dijalogu.

„Trenutna eskalacija još jednom pokazuje koliko je hitan napredak između Kosova i Srbije u postizanju sveobuhvatnog sporazuma između dve države. Nemačka podržava dijalog koji vode Borelj i Lajčak. Naš apel vladama obe zemlje je da se na konstruktivan način angažuju po ovom pitanju“, rekao je on.

Istakao je da bi u dnevni red dijaloga trebalo da se uvrsti i zajednica opština sa srpskom većinom, što je kosovska vlada do sada odbijala da učini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari