Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine objavio da su danas počeli razgovori glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija u Briselu. On se nada rešenju na današnjim razgovorima.

Lajčak je na svom Tviteru napisao: „Danas sam domaćin glavnim pregovaračima Kosova i Srbije u nastavku našeg sastanka na visokom nivou. Iskreno se nadam da ćemo danas uspeti da pronađemo rešenje za deeskalaciju tenzija na terenu i rad na normalizaciji odnosa. Razgovori su u toku“.

Podsetimo, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u ponedeljak nije postignut nikakav sporazum o pitanju registarskih tablica, a EU očekuje „evropsko ponašanje obe strane kako bi se našao evropski izlaz iz tekuće situacije i najgroe krize poslednjih godina“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je da je predsednik Srbije prihvatio predlog EU za izlazak iz krize a da ga je Kurti odbio. Ipak, posle intervencije SAD Kurti je pristao da za 48 sati odloži početak kažnjavanja građana sa srpskim tablicama. Taj rok ističe sutra, a dogovora dve strane još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari