Glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu: Ako se dogovore moguć i novi susret Vučića i Kurtija 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Glavni pregovarači tehničkog dijaloga Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi trebalo bi da su u 15 sati počeli razgovore sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog o izlasku iz krize vezane za problem preregistracije vozila sa srpskim tablicama.

Današnji dolazak u Brisel dvojice pregovarača potvrdio je portparol EU Peter Stano. On je naveo, kako prenosi N1, da ukoliko se pregovarači o nečemu usaglase, moglo bi da dođe i do sastanka na najvišem nivou. Ali nije poznato da li će se oni odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom za dijalog ili će doći i do zajedničkog sastanka.

Stano je istakao da na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u ponedeljak nažalost nije postignut nikakav sporazum o pitanju registarskih tablica, ali da EU očekuje „evropsko ponašanje obe strane kako bi se našao evropski izlaz iz tekuće situacije i najgroe krize poslednjih godina“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je ad je predsednik Srbije prihvatio predlog EU za izlazak iz krize a da ga je Kurti odbio. Ipak, posle intervencije SAD Kurti je pristao da za 48 sati odloži početak kažnjavanja građana sa srpskim tablicama.

Taj rok ističe sutra, a dogovora dve strane još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.