Poslanica EP Katlin Čeh: Vahrelji bi više pažnje trebalo da usmeri na vladavinu prava 1foto FoNet/European Western Balkans

Komesar za proširenje Oliver Varhelji trebalo bi veći fokus da stavi na pitanje vladavine prava i ljudskih prava u regionu, ocenila je u intervjuu za Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans) poslanica Evropskog parlamenta iz redova poslaničke grupe Obnovimo Evropu (Renew Europe) Katalin Čeh.

„Neprihvatljivo je gledati gaženje ljudskih prava, urušavanje slobode pravosuđa, maltretiranje novinara u zemljama regiona“, rekla je Čeh, dodajući da Evropska unija mora da bude klub demokratskih država i da bi svakoj zemlji koja želi da se priključi EU trebalo pomoći.

Na pitanje da li pristrasnost komesara Varheljija prema Srbiji ugrožava kredibilitet EU u regionu, Katalin Čeh je navela da je posao evropskog komesara da se zalaže za one koji su ugnjetavani, suprotstavi se nazadovanju i iskoristi uticaj EU da pomogne pravima građana Srbije u procesu pristupanja.

„Mislim da kredibilitet cele naše unije zavisi od toga kako ćemo se ovim pitanjima baviti u zemljama regiona koje su naši strateški partneri. A bojim se da to ne služi ni interesima srpskog naroda jer je veoma jasno da uslovi za pristupanje moraju biti ispunjeni“, rekla je Čeh.

Poslanica EP koja dolazi iz Mađarske, naglasila je da bi stanje ljudskih prava i vladavina prava morali biti u centru procesa proširenja i ocenila da je zabrinjavajuće da u ovim oblastima nema dovoljno napretka uprkos godinama procesa pregovora.

Prema njenim rečima, u toku je rat između demokratija i autokratija, a EU mora da bude globalni lider demokratija. „Moramo biti veoma glasni po ovom pitanju, a mislim da Evropska komisija, nažalost, ne čini dovoljno“.

Na pitanje kako ocenjuje ulogu premijera Mađarske Viktora Orbana, koji je zagovornik proširenja u regionu, Čeh je navela da on želi da proširi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu i „zato se meša u sumnjiva finansiranja“ i privlači autokrate.

Čeh je istakla da takvim pristupom mađarski premijer nema u vidu interes građana Srbije, navodeći da bi za nju cilj proširenja trebalo da bude više prava, sloboda i ovlašćenja za svakog građanina Zapadnog Balkana, više mogućnosti da ostvare slobodu govora, ekonomske moći za građane bez korumpirane države, a da nije sigurna da toi Orban podržava.

Ona je rekla da je zato „veoma zabrinjavajuće“ što se ponekad čini da komesar za proširenje stavlja agendu Viktora Orbana ispred agende Evropske komisije koju predstavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari