Varhelji nudi Zapadnom Balkanu članstvo u EU 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je danas u Tirani da se državama Zapadnog Balkana nudi članstvo u EU.

To je razlog zašto se samit EU – Zapadni Balkan održava u Tirani, rekao je Varhelji odgovarajući na pitanje šta će danas biti ponuđeno zemljama Zapadnog Balkana.

Neizvesno je da li će Srbija potpisati zajedničku deklaraciju sa Samita EU – Zapadni Balkan, jer se njome države obavezuju na uvođenje sankcija Rusiji, javlja reporter Danasa iz Tirane gde se ovaj danas održava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljen je samo na plenarnoj sednici i potpisivanju sporazuma o romingu.

Sam odlazak Vučića na ovaj samit nije bio izvestan. Predsednik Srbije prvobitno je rekao da neće ići, zbog, po njegovoj proceni, neodgovarajuće reakcije Evropske unije na imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra u kosovskoj Vladi od strane Aljbina Kurtija, da bi onda juče rekao da u glavni grad Albanije ipak ide.

 

Tirana će danas biti mesto susreta čelnika EU i lidera Zapadnog Balkana, a ovo je prvi put da će se ovaj samit održati u zemljama regiona, s obzirom da se prethodni, održan 23. juna, desio u Berlinu.

Sam je Vučić rekao da očekuje da će se na Samitu najpre govoriti o uvođenju sankcija Rusiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari