Poslanice DS optužuju vlast da guši kritičko delovanje nezavisnih medija i organizacija 1Foto: Miloš Đošić

Poslanice Demokratske stranke Vesna Marjanović i Maja Videnović ocenile su danas da spisak medija, pojedinaca i organizacija, koji je sastavila Uprava za sprečavanje pranja novca, predstavlja nedopustivu zloupotrebu institucija, napad i gušenje nezavisnog i kritičkog delovanja nezavisnih medija i organizacija civilnog društva.

„U pitanju je spisak medijskih radnika, pojedinaca i organizacija koje su se istakle u istraživanju korupcionih afera nosilaca javnih funkcija i u ukazivanju na flagrantna kršenja ljudskih prava građana Srbije. Godinama ova vlast ljude naziva izdajnicima i stranim plaćenicima, danas ih progone proglašavajući ih kriminalcima i teroristima, to mora hitno da prestane“, navele su one u zajedničkom saopštenju.

Marjanović i Videnović su ocenile da je to pokušaj diskreditacije onih koji ne zavise od milosti Vlade i čije delovanje nije stavljeno pod kontrolu.

„Nezavisni mediji i organizacije civilnog društva obavljaju posao od vitalne važnosti za našu demokratiju i očuvanje pravne države. Oni su tu da građanima otkriju propuste i zloupotrebe vlasti. Umesto da ispituje kriminal u kome se guši ova vlast, Uprava, kao alatka režima, ispituje da li se istaknuti pojedinci, nezavisni mediji i nevladine organizacije koje se decenijama bave zaštitom ljudskih prava bave terorizmom i pranjem novca.To nije finansijska provera, to je direktan progon i udar na slobodu“, smatraju one.

Takođe su dodale da to predstavlja hajku i kriminalizaciju ljudi koji uprkos pritiscima ne odustaju od borbe za slobodu i demokratiju.

„To je poruka da ako ne prestaneš da istražuješ istinu, pišeš i govoriš slobodno, da ako se ne disciplinuješ, vlast će te proglasiti kriminalacem i teroristom! U vreme kada je partijski pluralizam gotovo izumro, delovanje ovih organizacija i istaknutih pojedinaca održavaju poluge kontrole vlasti koje su neophodne svakom društvu, a naročito zemlji koja pretenduje da postane članica Evropske unije“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari