Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine o odnosima EU i Srbije u sredu 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Četrnaesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Srbije održaće se u 23. i 24. novembra u Strazburu. Sednicom će kopredsedavati Alesandra Moreti ispred Evropskog parlamenta i Marinika Tepić ispred Narodne skupštine Republike Srbije, prenosi portal Juropijen vestern Balkans.

Na prvoj radnoj sesiji u okviru POSP-a govoriće i nova ministarka za evropske integracije u ime Vlade Repulibke Srbije Tanja Miščević, Mihael Miler, šef odeljenja za Crnu Goru i Srbiju u DG NEAR-u i Elsa Fenet, šefica Sektora “Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan” u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS).

Ovo će biti prva sednica POSP-a od kako je formiran novi saziv Narodne skupštine. Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) uspostavljen je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 2013. i čine ga Delegacija Evropskog parlamenta i Delegacija Narodne skupštine. Prvi sastanak POSP-a održan je 15. novembra 2013. u Beogradu, a tada mu je, prvi i jedini put, prisustvovao i Aleksandar Vučić, u svojstvu prvog potpredsednika Vlade.

POSP se obično sastaje dva puta godišnje i ima savetodavnu ulogu. U slučaju Srbije, međutim, ovo telo se nije uvek sastajalo redovno, pre svega zbog čestih izbora i dugog perioda formiranja institucija.

Tako se POSP 2020. godine godine uopšte nije sastao, iako je ubrzo nakon izbijanja pandemije COVID-19 obezbeđena mogućnost da se ovakvi sastanci održavaju onlajn. Delegacija Narodne skupštine nije funkcionisala od marta 2020, kada je parlament raspušten, do novembra, kada je ponovo izabrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari