Poslanici i u subotu nastavljaju da rade, na dnevnom redu pravosudni zakoni 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Predsednik skupštine Srbije sazvao je za subotu vanredno zasedanje sa čak 32 tačke dnevnog reda, među kojima je i set pravosudnih zakona koji se donose radi usklađivanja sa Ustavom Srbije.

Najvažniji predlozi zakona su zakon o sudijama, o Visokom savetu sudstva, o javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva, kao i Predlog zakona o uređenju sudova kojima bi trebalo da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz skupštine Srbije.

Poslanici će razmatrati izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, izmene Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Pored pravosuđa, poslanici će razmotriti i davanje garancija Srbije po zaduženju Javnog preduzeća „Srbijagas“, regulisanje obaveza Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu na osnovu stendbaj aranžmana, potvrđivanje kredita za obnovu teretnog voznog parka Srbije.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje četiri sporazuma Srbije i Senegala, Angole, Bangladeša i Egipta o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Poslanici će razmotriti i sporazum Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu Horizont Evropa – okvirnom programu za istraživanje i inovacije, sporazum o saradnji Srbije i Angole u oblasti bezbednosti i javnog reda, sporazum Srbije i Azerbejdžana o readmisiji lica koja nezakonito borave, kao i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane Srbije i Ekvatorijalne Gvineje.

Trebalo bi da se potvrdi sporazum Srbije i Evropske unije o učešću u programu Erazmus plus, sporazum Severne Makedonije i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije o aranžmanima zemlje domaćina u vezi sa statusom Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih snaga i njenog osoblja, sporazum Srbije i Tunisa o socijalnoj sigurnosti, Srbije i Azerbejdžana o vojnotehničkoj saradnji.

Poslanici na sednici treba da donesu odluku o imenovanju stalnog sastava Republičke izborne komisije, izmene u sastavu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i nekoliko kadrovskih promena u skupštinskim odborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.