Poslanici o Đilasovim računima 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Poslanici poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ danas su, tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o klimatskim promenama, govorili o računima predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa u inostranstvu i istakli da bi građani trebalo da dobiju odgovor na pitanje na koji način se Đilas obogatio.

Poslanik Aleksandar Marković rekao je da deo opozicije, koju predvodi Đilas, preko svojih medija i nekih nevladinih organizacija, vodi snažnu i prljavu kampanju protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svakog ko se usudi da ga javno podrži.

On je rekao da su na tapetu poslednjih dana poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, Sandra Božić, Vladimir Orlić, Marko Atlagić, Nebojša Bakarec.

Marković je rekao da se ta kampanja vodi zato što se Vučić „dotakao teme koja ih najviše boli, a to je novac“.

„Vučić se usudio da dirne u osinje gnezdo, a to su računi u inostranstvu, u Švajcarskoj, Mauricijusu“, rekao je Marković i dodao da, i pored svih dokaza i dokumenata koji su objavljeni, Đilas „mrtav ladan izađe i kaže – ja nemam nikakve račune na Mauricijusu, niti bilo gde drugde“.

Marković je istakao da bi građani konačno trebalo da dobiju odgovor na pitanje na koji način se Đilas toliko obogatio i kako je od 74.000 evra za relativno kratko vreme uspeo da stekne stotine miliona evra.

On je rekao da je najvažnije pitanje da li je Đilas zloupotrebljavao državne funkcije koje je obavljao.

Poslanik Nebojša Bakarec rekao je da „zagađenje atmosfere, javnog prostora koje potiče od Đilasa postaje sve nepodnošljivije“.

„U svom pokušaju da negira očigledne dokaze o svojim računima na Mauricijusu Đilas emituje više metana nego svi emiteri zajedno“, rekao je Bakarec.

On je rekao da Đilas stvara „užasnu klimu“ i da je, pritegnut dokazima, počeo da iznosi „očajničke neistine muteći bistru vodu dokaza o svom računu u banci na Mauricijusu gde ima 5,7 miliona evra“.

Bakarec je ispričao poslanicima ““limatsku basnu o ptici Dodou i Đikiju sa Mauricijusa“.

„Ovo je poučna evoluciona basna. Gramzivost i proždrljivost se ne isplati, ptica Dodo je izumrla, a zbog Đilasa je izumrla gotovo cela opozicija“, istakao je Bakarec. Poslanik Uglješa Mrdić rekao je da su do 2012. godine sprovedene razne akcije „ekološkog i drugog čišćenja Srbije kada su pripadnici bivšeg režima Dragan Đilas, Boris Tadić, Dulić, Jeremić i ostali njihovi saradnici učestvovali u čišćenju Srbije tako što su čistili budžete Srbije i punili svoje džepove“. Poslanica Sandra Božić je rekla da je Đilas na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio „da Marinika Tepić ne da nije uzela 200.000 nego je uzela pet miliona od Veljka Belivuka“.

Ona je rekla da će se sutra u „Novostima“ videti i da je Đilas „imao ili ima račun i u Hongkongu“.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas najavio je danas da će zbog „falsifikovanja dokimentacije“ o navodnom računu na Mauricijusu podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Aleksandra Vučića, za kojeg je ocenio da stoji iza toga „kao deo organizovane kriminalne grupe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari