Poslanici o kosovskim ličnim kartama i diplomama, Dragićević pocepao fotografiju zastave Kosova 1Skupština Srbije: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije ocenili su danas da Srbija potvrđivanjem sporazuma potpisanih u novembru 2022. u okviru Berlinskog procesa priznaje lične karte i diplome Kosova, dok su iz vladajuće koalicije tu tvrdnju odbacili uz navode da se to ne odnosi na nezavisnost Kosova.

Poslanik stranke Zavetnici Nikola Dragićević rekao je na sednici da se od poslanika očekuje da ratifikuju sporazume o slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu i o priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju, koji kako je rekao, podrazumevaju da Srbija priznaje kosovske lične karte i diplome.

Dragićević je naveo da se u sporazumu navodi da je on dogovor zemalja Zapadnog Balkana, među kojima se nalazi i „samoproglašena Republika Kosovo“.

„Od narodnih poslanika se danas traži da prihvate i da priznaju državne simbole jedne separatističke tvorevine, da priznamo da ono što nam otimaju već više decenija nije naše“, kazao je on.

Dok je pričao o simbolima poslanik Zavetnika je u rukama držao fotografiju zastave Kosova, koju je u jednom trenutku pocepao.

„Danas od nas traže da ovu zastavu prihvatimo kao legitimnu i kao legalnu. Da priznamo da postoji nekakva Republika Kosovo, a ne Kosovo i Metohija“, rekao je Dragićević.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i poslanica Srpske napredne stranke Sandra Božić pobunili su se zbog te fotografije, navodeći da je on prvi poslanik koji je u parlament uneo „zastavu lažne države“.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov naveo je da u tom sporazumu stoji da se njime ne prejudicira status samoproglašene nezavisnosti Kosova.

„Na svakom sporazumu koji se potpisuje, postoji poslednji stav, ili član, u kome piše da to ne prejudicira status i samim tim Srbija ne priznaje nikakvu nezavisnost“, kazao je Jovanov.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić navela je da Dragićević nije razvio zastavu, već fotografiju i da to nije isto.

„Ukazuje vam da ste na pravom putu da postavite temelje Velike Albanije, to je problem“, naglasila je Parlić.

Poslanik Dragićević je dodao da nije uneo bilo čiju zastavu da bi je promovisao, već da je aktuelna vlast ta koja „tu zastavu uvodi na mala vrata, preko ličnih karata za koje se danas glasa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari